Tunisialainen keittiö

on

|

views

and

comments

Suomessa on asunut tunisialaisia jo vuosikymmenien ajan, joten olet jo saattanut tehdä tuttavuutta tunisialaisen keittiön kanssa. Suomeen muuttaneet tunisialaiset ovat osa Suomen monikulttuurista yhteiskuntaa ja osa heistä on perustanut ravintoloita tai työskentelee ruoan valmistuksen parissa.

Tai kenties olet ollut lomamatkalla Tunisiassa ja tutustunut maan ruokakulttuuriin paikan päällä. Tunisia on monipuolinen matkakohde, joka on tunnettu muun muassa upeista hiekkarannoistaan ja monipuolisesta ruoastaan. Ehkä oletkin matkallasi saanut maistaa esimerkiksi couscousia tai taginea. Oletpa sitten saanut kipinän ruoanlaittoon matkaltasi tai Suomessa kohtaamaltasi tunisialaiselta henkilöltä, tästä artikkelista löydät hieman lisätietoa aiheeseen liittyen.

Miten tunisialaiset valmistavat ruokaa

Mikäli olet kiinnostunut tunisialaisesta keittiöstä, sinulla on oivat mahdollisuudet oppia valmistamaan aitoa tunisialaista ruokaa kotonasi. Et taatusti häviä siinä mitään, jos harjoittelet ja kokeilet, sillä mitä enemmän harjoittelet, sitä enemmän yrittäminen palkitsee! Samoin toimivat myös esimerkiksi nettikasinoiden käteispalautukset. Saat mahdollisista häviöistäsi osan takaisin käteispalautuksina ja saat sitä enemmän, mitä enemmän pelaat. Voit lukea käteispalautuksista enemmän tämän linkin takaa.

Tunisialaisten mielestä ruoassa pitää olla makua, joten ruoat ovat erittäin maistuvia. Ruokalajit ovat myös hyvin monipuolisia, esimerkiksi couscousia voidaan valmistaa lukuisilla erilaisilla kasviksilla, kalalla tai lihalla höystettynä. Myös taginea voidaan valmistaa erilaisista raaka-aineista ja maustaa erilaisin tavoin. Ruokalajit voidaan myös valmistaa eri menetelmiä käyttäen, useat ruoat valmistetaan kuitenkin pitkään hauduttamalla. Monet tunisialaiset ruokalajit ovatkin erittäin terveellisiä, koska ne sisältävät runsaasti kasviksia ja ne valmistetaan hauduttamalla ilman paistamiseen tarvittavaa rasvaa.

Voiko Suomesta löytää tunisialaista ruokaa

Kenties haluaisit syödä jonkun muun valmistamaa tunisialaista ruokaa, ennen kuin yrität valmistaa sitä itse. Suomessa on useita ravintoloita, joita tunisialaiset omistavat tai joiden ruokalistaan kuuluu tunisialaista ruokaa. Näitä ravintoloita voi löytää ennen kaikkea Helsingistä ja muista suurimmista kaupungeista, joissa asuu enemmän maahanmuuttajayhteisöjä.

Tunisialaista ruokaa voi siis löytää Suomesta, vaikka sitä ei ehkä saakaan joka toisesta vastaan tulevasta ravintolasta, kuten ehkä joidenkin muiden maiden perinteistä ruokaa. Monet etniset ravintolat tarjoavat kuitenkin myös tunisialaisia ruokia ja monissa ravintoloissa voi syödä mausteisia pohjoisafrikkalaisia ruokia, joissa on vaikutteita tunisialaisesta keittiöstä.

Tunisialaisia ruokia, joita voi löytää ravintoloista, ovat esimerkiksi couscous, brik-letut, mechouia ja tagine. Joitakin näistä ruoista on mahdollista myös löytää suurempien ruokakauppojen valikoimista tai maahanmuuttajien omistamista kaupoista, joissa myydään eri maiden elintarvikkeita.

Mitä ovat tunisialaiset mausteet

Mausteiden käyttö on siis tärkeä osa tunisialaista keittiötä. Jos et ole ennestään innokas ruoanlaittaja, voit aloittaa matkasi tunisialaisiin makuihin esimerkiksi tutustumalla ensin vain mausteiden käyttöön. Tässä on joitakin yleisiä tunisialaisten käyttämiä mausteita, jotka antavat ruoille juuri tunisialaisen maun:

  1. Harissa on mausteista tahnaa, jota valmistetaan kuivatuista chileistä, valkosipulista, korianterista, kuminasta ja oliiviöljystä. Se on olennainen mauste monissa tunisialaisissa ruoissa, kuten couscousissa ja tagineissa.
  2. Korianteri on erittäin yleinen mauste tunisialaisessa keittiössä. Sitä käytetään joko tuoreena yrttinä tai kuivattuna ja se sopii hyvin kasvis- ja liharuokiin.
  3. Kumina on tärkeä mauste tunisialaisissa ruokalajeissa. Se antaa ruoille mausteisen ja vahvan maun.
  4. Minttu on yleinen mauste, jota käytetään sen raikkauden takia yleisesti esimerkiksi salaateissa, keitoissa ja liharuoissa. Mintunlehdistä tehdään myös teetä.
  5. Sipuli on yksi keittiön tärkeimmistä raaka-aineista. Sitä käytetään sen kaikissa eri muodoissa: raakana, paistettuna, grillattuna ja keitettynä.
  6. Paprika on niin ikään tarpeellinen mauste tunisialaisessa keittiössä, sillä se antaa ruoille niin makua kuin kauniin punaisen värin.
  7. Inkivääri on myös yleinen mauste ja sitä käytetään erityisesti antamaan makua liharuoille. Inkiväärin käyttäminen antaa ruoalle hieman tulisuutta ja mausteisuutta.

Opettele valmistamaan tunisialaista lablabia

Kun olet tutustunut mausteiden maailmaan, voit kokeilla valmistaa jotakin ruokalajia. Voit kokeilla esimerkiksi tehdä lablabia, joka on perinteinen tunisialainen keitto. Sen valmistukseen tarvitset muun muassa kikherneitä, tomaattikastiketta, kananmunia, paahdettua leipää, harissaa ja oliiviöljyä.

Aloita keiton valmistus keittämällä vedessä kikherneitä, kunnes ne ovat pehmeitä. Sen jälkeen valmista tomaattikastike sipulista, valkosipulista, tomaateista ja erilaisista mausteista kuten kuminasta, korianterista ja paprikajauheesta. Lisää kikherneet tomaattikastikkeeseen. Kun keitto on valmis, lisää sen päälle kananmunaa. Paahda leipäpaloja ja lisää ne lopuksi keiton päälle. Lisää päälle vielä harissaa ja oliiviöljyä.

Jos kaipaat lisää reseptejä, löydät esimerkiksi Youtubesta hyviä videoita, joissa näytetään vaihe vaiheelta, miten valmistat muun muassa lablabia. Kun opit tekemään yhden ruokalajin, seuraavan valmistaminen sujuu varmasti jo sukkelammin. Youtube on täynnä erilaisia videoita, joiden avulla voit harjaantua taitavaksi tunisialaisen ruoan tekijäksi!

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this