Kanadalainen keittiö

on

|

views

and

comments

Mitä sinulle tulee mieleen, kun sinun pitäisi kuvailla kanadalaista keittiötä? Todennäköisesti ei oikein mitään, jos et ole sattunut käymään Kanadassa tai sinulla ei ole kanadalaisia tuttavia. Kanadalaista ruokakulttuuria onkin vaikea kuvailla täsmällisesti – keittiö koostuu niin monista eri vaikutteista, että on mahdotonta määritellä sitä tarkasti.

Kanadan ruokakulttuuri on kehittynyt vuosien saatossa eri kulttuurien myötä ja sen voidaan sanoa olevan yhdistelmä perinteisiä alkuperäiskansojen ruokalajeja, eurooppalaisten tuomia reseptejä sekä muiden maahan muuttaneiden monikulttuuristen henkilöiden ruokakulttuureja.

Mitä Kanada sinulle merkitsee?

Luultavasti sinulla on jokin syy tutustua kanadalaiseen ruokakulttuuriin, jos olet päätynyt lukemaan tätä artikkelia. Kanada on perinteinen jääkiekkomaa, joten ehkä harrastat jääkiekon pelaamista tai seuraat intohimoisesti NHL-liigan pelejä. Kenties jääkiekon lisäksi harrastuksiisi kuuluvat myös videopelien pelaaminen ja eSports-kilpailujen seuraaminen. Niin kuin jääkiekosta ja monesta muusta urheilulajista, myös e-urheilusta voi lyödä vetoa ja jos et ole sitä vielä kokeillut, löydät lisätietoa täältä. Löysitpä tälle sivulle jääkiekon tai minkä tahansa muun asian johdattelemana, nyt sinulla on mahdollisuus perehtyä kanadalaisen keittiön ominaisuuksiin.

Mistä kanadalainen keittiö on saanut vaikutteita?

Kuten aiemmin todettiin, maan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita monesta eri suunnasta ja kulttuurista. Kanadan alkuperäiskansoilla on ollut oma vaikutuksensa maan ruokakulttuurin syntymiseen. Alkuperäiskansat ovat moninaisia kulttuuri- ja kieliryhmiä, jotka ovat asuttaneet Pohjois-Amerikan alueita tuhansia vuosia ennen eurooppalaisten valloittajien saapumista. Alkuperäiskansan edustajat ovat hyödyntäneet ruokavaliossaan paljon marjoja, juuria, kasveja ja riistaa ja monet näistä raaka-aineista ovat yhä tänä päivänä tärkeä osa kanadalaista keittiötä.

Eurooppalaiset ovat myös vaikuttaneet merkittävästi maan ruokakulttuuriin. Kanada oli eurooppalaisten siirtolaisten asuttama jo 1500-luvulla ja siirtolaiset toivat mukanaan uusia ruokalajeja. Ranskalaiset siirtolaiset toivat Kanadaan useita ruokalajeja, kuten tourtièren (lihapiiras), crepesit (ohukaiset) ja poutinen (ranskalaiset perunat juustokastikkeella). Brittien vaikutus puolestaan näkyy erityisesti teehetkissä ja fish and chips -ruokalajeissa.

Lisäksi Kanadaan ovat tuoneet omia ruokalajejaan ja -perinteitään italialaiset, saksalaiset, skotlantilaiset ja irlantilaiset siirtolaiset. Esimerkiksi italialaisten mukana saapuivat maahan pasta ja pizza, ja saksalaiset lahjoittivat kanadalaisille makkaran valmistuksen taidon. Myös uudemmat maahanmuuttajaryhmät ovat tuoneet omat mausteensa kanadalaiseen keittiöön ja monet eri maanosista tulleet uudet ruokalajit ovatkin saaneet jalansijaa maan ruokakulttuurissa.

Myös Kanadan maantieteellinen sijainti vaikuttaa osaltaan siihen, mitä maassa syödään. Kanadan runsaat kalavarat ja muut merenelävät ovat vaikuttaneet siihen, että maassa syödään paljon omega-rasvahappoja sisältävää kalaa, kuten lohta, taimenta, simpukoita ja hummereita.

Tyypillisiä kanadalaisia ruokia – onko niitä?

Kuten sanottu, kanadalainen keittiö koostuu monista eri ruokakulttuureista. Jos kanadalaisilta itseltään tiedustelee perinteisiä kanadalaisia ruokalajeja, saattaa kuitenkin saada pitkänkin listan perinteisiä ruokia. Seuraavassa muutamia perinteisinä pidettyjä kanadalaisia herkkuja:

  1. Poutine on suosittu kanadalainen ruokalaji, johon kuuluvat rapeat ranskanperunat, juustoraaste ja ruskea kastike. Joskus annokseen lisätään muita ainesosia, kuten paistettua kananrintaa tai kanaa, pekonia tai vihanneksia. Poutine on erittäin suosittu kanadalainen ruokalaji erityisesti Quebecin alueella.
  2. Tourtière on Quebecin provinssin perinteinen lihapiirakka, joka on yleensä tehty sian- tai naudanlihasta ja mausteista, kuten muskottipähkinästä ja salviasta. Sitä syödään yleensä jouluna ja uudenvuoden aikana.
  3. Maple Syrup -vaahterasiirappi on maan tunnetuimpia tuotteita. Sitä käytetään pannukakkujen, vohveleiden ja muiden leivonnaisten makeuttamiseen. Kanadan vaahterasiirappi on makea ja paksu siirappi, joka valmistetaan Kanadassa ja Yhdysvaltain koillisosassa kasvavan vaahterapuun mahlasta.
  4. Nanaimo on jälkiruoka, joka on peräisin Vancouver Islandin saarelta. Nanaimo koostuu kolmesta kerroksesta: pohjana on keksimurupohja, keskikerroksessa on vaniljatäyte ja päällimmäisenä on suklaakuorrute. Nanaimot ovat erittäin suosittuja Kanadassa ja niitä myydään usein kahviloissa, leipomoissa ja ruokakaupoissa. Ne ovat myös suosittuja lahjoja ja matkamuistoja, joita Vancouver Islandilla vierailevat turistit ostavat mukaansa.
  5. Montrealin bagelit ovat perinteisiä juutalaisia ​​leivonnaisia, jotka ovat suosittuja ympäri Kanadaa. Ne ovat pienempiä ja makeampia kuin kuuluisat New Yorkin bagelit. Montrealin bagelit on yleensä maustettu hunajalla ja kanelilla. Montrealin bagelit ovat yksi Montrealin tunnetuimmista herkuista.

Parhain tapa tutustua näihin herkkuihin ja yleensäkin kanadalaiseen keittiöön on toki matkustaa paikan päälle Kanadaan. Jos tuntuu siltä, että haluat laajentaa kuvaasi Kanadasta ja kanadalaisista muuallekin kuin jääkiekkoon, ruokakulttuurista on hyvä aloittaa ja sen voi tehdä kotoakin käsin esimerkiksi reseptejä kokeilemalla. Tutustumalla ruokaan tutustut samalla ihmisiin, heidän tapoihinsa, perinteisiin, maan historiaan ja nykytilaan.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this