Latinalaisamerikkalainen keittiö ja ruokakulttuuri

on

|

views

and

comments

Latinalainen Amerikka on laaja alue, johon kuuluvat kaikki Etelä-Amerikan ja Väli-Amerikan maat sekä Meksiko Pohjois-Amerikasta. Latinalaisamerikkalainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja rikas sen erilaisten vaikutteiden myötä. Sen keittiö pitää sisällään paljon mausteita, tuoreita kasviksia ja hedelmiä, lihaa, kanaa, kaloja ja mereneläviä sekä perinteisiä jälkiruokia. Jokaisella Latinalaisen Amerikan maalla on omanlaisensa ruokaperinteet, mutta niissä on toki myös yhteisiä piirteitä. Latinalaisamerikkalainen keittiö on makumaailmaltaan herkullinen ja sen moninaisuus ja rikkaus tekevät siitä mielenkiintoisen.

Meksikon makuja

Meksikossa perinteinen ruoka sisältää muun muassa tortilloja, papuja, riisiä, guacamolea, chiliä, tomaattia, sipulia ja monenlaisia erilaisia kastikkeita. Tämän lisäksi Meksikosta löytyy esimerkiksi varsin suosittu aamiainen, chilaquiles, joka koostuu paistetuista tortillaviipaleista, kanasta ja kananmunista. Meksikolaisessa ruokakulttuurissa myös salsat, quesadillat ja taco-buffetit ovat hyvin suosittuja. Mikäli erityisesti meksikolainen ruoka on lähellä sydäntäsi, internetistä löytyy laaja valikoima erilaisia meksikolaiseen keittiöön kohdistuvia ruokaohjelmia, joista voi ammentaa inspiraatiota vaikkapa omaan ruoanlaittoon. VPN-palvelu, eli virtuaalinen erillisverkko tuo turvallisuutta tällaiseenkin nettiselaamiseen – voit tutustua aiheeseen lisää tämän linkin takana.

Brasilialaiset grilliruoat ja muut herkut

Brasilialaiseen keittiöön vaikuttavat monet eri tekijät, kuten alueelliset erot, kulttuuriset perinteet ja maan monikulttuurisuus. Brasilialainen ruoka on tunnettu eritoten churrasco-grilliruoasta, joka tarkoittaa siis lihaa grillattuna suoraan hiilloksella. Brasilialainen feijoada on myös suosittu ruokalaji, joka koostuu pavuista ja erilaisista lihoista, kuten kyljyksistä ja makkaroista. Brasilialainen keittiö sisältää lisäksi useita maukkaita hedelmiä, kuten passionhedelmää ja acerolaa, joita käytetään usein myöskin brasilialaisissa jälkiruoissa.

Argentiina on tunnettu laadukkaasta lihasta

Argentiina on tunnettu maailmanlaajuisesti laadukkaista liharuoistaan. Erityisesti naudanliha on tärkeä osa argentiinalaista ruokakulttuuria ja se onkin yksi maan tärkeimmistä vientituotteista. Argentiinan lihantuotanto on perinteisesti ollut laidunpohjaista ja eläinten ruokavalio perustuu pääasiassa heinään. Tämä vaikuttaa lihan laatuun ja makuun – argentiinalainen naudanliha tunnetaankin erityisen maukkaana ja mehevänä.

Yllättävää ehkä, mutta argentiinalaisessa ruokakulttuurissa on myös italialaisia vaikutteita ja argentiinalaiset syövät esimerkiksi paljon pastaa ja pizzaa. Siellä suositaan myös muun muassa asadoa, joka on argentiinalainen grillattu lihavarras. Muita suosittuja argentiinalaisia ruokia ovat muutamia mainitaksemme empanadat (pieniä, usein jauhelihalla täytettyjä piirakoita), chimichurri-yrttikastike sekä dulce de leche -jälkiruoka, joka on siis makea karamellimainen tahna ja se valmistetaan maitotiivisteestä.

Perulainen ruoka

Perulainen ruoka on niin ikään monipuolista, herkullista ja mausteista. Perun ruokakulttuuri on rikas ja monimuotoinen, jossa yhdistyvät inkojen, espanjalaisten ja afrikkalaisten vaikutteet. Perulainen ruoka sisältää erilaisia ​​perinteisiä ainesosia, kuten quinoaa, maissia, papuja, perunaa ja mereneläviä. Perulaisesta keittiöstä löytyy lisäksi kiinalaisia ​​vaikutteita: esimerkiksi lomo saltado on wokattua naudanlihaa ja vihanneksia – siis hyvin kiinalaisen keittiön tyylinen annos. Lisäksi tunnettu ceviche on myös perulainen ruoka, joka koostuu raa´asta kalasta, jota sitruunanmehu ja muut mausteet kypsentävät. Perulainen ruoka on tunnettu herkullisista makuelämyksistään ja se onkin noussut viime vuosina suosituksi kansainvälisestikin.

Latinalaisen Amerikan maiden keittiöiden synty ja historiaa

Latinalaisamerikkalaisen ruoan historia on varsin monimuotoinen ja monikerroksinen, sillä se koostuu useista erilaisista kulttuureista, jotka ovat vaikuttaneet alueen ruokakulttuuriin vuosisatojen ajan. Ennen eurooppalaisten saapumista Latinalaisessa Amerikassa oli olemassa monia erilaisia alkuperäiskansojen ruokakulttuureita, joissa käytettiin paikallisia raaka-aineita. Näitä raaka-aineita olivat esimerkiksi maissi, pavut, chilit, peruna, tomaatti ja kaakao. Nämä kaikki mainitut ruoka-aineet olivat tärkeitä elintarvikkeita paikallisille yhteisöille ja niitä käytettiinkin monipuolisesti hyödyksi erilaisissa ruokalajeissa.

Kun eurooppalaiset saapuivat alueelle 1500-luvulla, he toivat mukanaan uudenlaisia raaka-aineita, kuten lihaa, vehnää, riisiä ja monenlaisia mausteita. Eurooppalaisten ja alkuperäiskansojen ruokakulttuurit alkoivat sekoittua ja näin syntyi uusia ruokalajeja, kuten esimerkiksi empanada, tamaleja ja arepas. Myöhemmin Afrikasta tuodut orjat vaikuttivat myös latinalaisamerikkalaiseen ruokakulttuuriin, sillä hekin toivat mukanaan jälleen uusia ruoka-aineita, kuten banaaneja, maniokkia ja okraa. Nekin vaikuttivat vuosien saatossa voimakkaasti alueelle syntyneisiin ruokaperinteisiin.

Latinalaisamerikkalainen ruoka nyt

Nykyään latinalaisamerikkalainen ruoka on hyvin monipuolista, suosittua ja tunnettua ympäri maailmaa. Monet latinalaisamerikkalaiset ravintolat ja ruokakaupat tarjoavat laajan valikoiman alueen herkullisia ruokia. Kuten jo todettua, jokaisella maalla on ruokien suhteen omat erityispiirteensä ja ruokalajeja on lukuisia erilaisia. Voidaankin todeta, että latinalaisamerikkalainen keittiö on rikas, historiallinen ja kiinnostavan monimuotoinen.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this