Tšekkiläinen keittiö

on

|

views

and

comments

Tšekkiläiseen ruokakulttuuriin vaikuttavat niin Itä-Euroopan kuin Keski-Euroopankin erilaiset perinteet. Perinteisiin ruokiin kuuluu muun muassa paljon erilaisia liharuokia ja keittoja, paistettuja juureksia ja vihanneksia, hapankaalia ja perunamuusia. Olennainen osa tšekkiläistä keittiötä ovat myös maukkaat ja herkulliset leipomotuotteet sekä maailmallakin tunnettu ja kuuluisa tšekkiläinen olut.

Tutustu tšekkiläiseen keittiöön ja tee tutkimusmatka kulttuuriin

Sinulla ei ehkä ole vielä aavistusta siitä, mitä tšekkiläinen ruoka oikeastaan on. Ehkä olet joskus ostanut lähikaupastasi tšekkiläisiä oluita ja siemaillut yhden samalla, kun olette pelanneet lautapelejä ystävien kanssa. Mikäli olet enemmän nettipelien ystävä ja sinulla on kokemusta esimerkiksi nettikasinolla pelaamisesta, voivat ilmaiset kierrätysvapaat ilmaiskierrokset, joista löydät lisätietoa tästä linkistä, olla sinulle jo entuudestaan tuttuja. Tšekkiläiseen keittiöön kuuluu kuitenkin paljon muutakin kuin vain laadukkaita olutmerkkejä. Valitse siis seuraavan kerran tšekkiläistä ruokaa tarjoileva ravintola, kun haluat tutustua johonkin uudenlaiseen ruokakulttuuriin. Tai kun mietit seuraavaa ulkomaanmatkaa, pidä mielessäsi Tšekki – voit yllättyä iloisesti!

Tšekkiläisen keittiön tyypilliset piirteet

Tšekin keittiö tunnetaan siitä, että sen ruokalajit ovat tyypillisesti tukevia ja täyttäviä. Niiden tarkoitus on antaa energiaa kylmän talven aikana. Tällaisia ruokia ovat erilaiset lihapadat, gulassit, keitot, paistetut juurekset ja erilaiset perunasta valmistetut ruoat. Myös lihaa syödään paljon – sianlihaa, nautaa ja lammasta käytetään runsaasti ja ne ovat monen ruokalajin perusta. Lisäksi erilaiset makkarat ovat suosittuja.

Lihan lisäksi tšekkiläinen keittiö sisältää useita erilaisia juureksia, kuten perunaa, porkkanaa, punajuurta ja selleriä. Juurekset keitetään tai paistetaan ja ne ovat täten osa erilaisia ruokalajeja. Hapankaalia käytetään paljon sen terveysvaikutusten takia.

Tšekkiläinen keittiö tunnetaan myös juustoistaan ja jälkiruoistaan. Paistettu ja leivitetty juusto (smažený sýr) on suosittu ruokalaji ja se on tyypillisesti edamjuustoa. Ja kuten jo aiemmin mainittua, Tšekki on kuuluisa oluestaan ja olut onkin tärkeä osa maan kulttuuria. Maassa toimii useita perinteisiä panimoita ja monet niistä ovat tuottaneet olutta jo satojen vuosien ajan. Prahassa on monia hienoja olutbaareja, joissa voit maistaa maan suosituimpia oluita.

Tšekin ruokakulttuurin historiaa

Tšekkiläinen keittiö juontaa juurensa useisiin eri kulttuureihin ja vaikutteisiin. Keskiajalla nykyisen Tšekin alueen asukkaiden ruokavalio koostui lähinnä viljasta, sianlihasta, kanasta ja juureksista koska muuta ei ollut saatavilla. Ihmiset söivät ravitsevia keittoja ja patoja sekä lisäksi paljon leipää, juustoja ja makkaroita. Yksi suosituimmista ruokalajeista oli ”svíčková”, jota valmistettiin jo silloin ja syödään yhä tänä päivänä – kyseessä on naudanlihasta ja smetanasta valmistettu lihapata. Toinen tärkeä perinneruoka on ”knedliky”. Se on suuri höyrytetty perunamunakas, jonka kanssa tarjoillaan usein lihaa ja kaalia.

Myöhemmin tšekkiläisessä keittiössä alkoivat näkyä Itävallan ja Unkarin vaikutteet, ja ruokakulttuuri muuttuikin monimuotoisempaan suuntaan. Nämä vaikutteet näkyivät erityisesti jälkiruoissa, kuten herkullisissa leivonnaisissa ja kakuissa. Toisen maailmansodan jälkeen tšekkiläinen keittiö koki jälleen muutoksen. Kommunistinen hallinto otti vallan, mikä tarkoitti sitä, että ravintoloita ja kauppoja kansallistettiin. Se johti ruuan saatavuuden ja laadun heikkenemiseen. Monipuolisten aterioiden ja ruokalajien sijaan ravintoloissa oli tarjolla vain halpoja perusruokia, kuten keittoja, gulassia ja perunaa.

Nykyään ruokakulttuuri on paljon monimuotoisempaa ja siinä näkyvät erilaiset kansainväliset vaikutteet. Perinteiset ruokalajit ovat kuitenkin yhä suosittuja ja ne kuuluvat tšekkiläiseen keittiöön nyt ja tulevaisuudessa.

Vahvat leipomo perinteet

Kuten jo todettua, maa on kuuluisa monista herkullisista leivonnaisistaan. Jos matkustat Tšekkeihin, tutustu ehdottomasti tšekkiläisiin leipomoihin ja kahviloihin. Tässä muistilista matkallesi – maista ainakin näitä:

  1. Trdelník. Tämä on hunajalla ja pähkinärouheella maustettu leivonnainen. Se on valmistettu käärimällä taikina täytteen päälle, paistamalla käärö grillissä ja sitten pyörittämällä se kanelissa ja sokerissa. Trdelník on erittäin suosittu ja voit löytää sitä monista kadunvarsikojuista.
  2. Koláče. Nämä herkulliset, pyöreät leivonnaiset ovat täynnä joko hedelmiä, pähkinöitä tai tuorejuustoa. Koláče-leivonnainen on yleensä valmistettu lehtitaikinasta ja se on usein päällystetty makealla kuorrutteella.
  3. Vetrník. Tämä on herkullinen leivonnainen, jossa on kerroksittain kuohkeaa tuulihattutaikinaa, kermavaahtoa ja karamellikastiketta. Vetrník onkin yksi Tšekin suosituimmista jälkiruoista.
  4. Palačinky. Nämä ovat eri tavoin täytettyjä ohuita lettuja. Täytteenä voi olla hilloa, suklaata, tuorejuustoa tai hedelmiä. Letut ovat erittäin suosittuja Tšekin kotitalouksissa ja lisäksi niitä tarjoillaan monissa kahviloissa ja ravintoloissa.
  5. Medovnik. Tässä kermaisessa kakkuleivonnaisessa on kerroksittain hunajaista kakkua ja kermavaahtoa. Suussa sulava Medovnik on yleensä koristeltu pähkinöillä ja karamellilla.

Maan rikkaasta ruokaperinteestä löytyy taatusti jokaiselle jotakin. Jos et ole raskaiden ruokalajien ystävä etkä erityisemmin innostu liharuoistakaan, voit silti löytää tšekkiläisestä keittiöstä yllätyksiä itsellesi. Ja jos olet makean ystävä, niin Tšekki on sinulle kuin paratiisi! Tšekin hintataso on moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna myös alhaisempi, joten voit nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta mukavan edulliseen hintaan.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this