Thaimaalainen keittiö

on

|

views

and

comments

Thaimaalainen keittiö on yksi maailman tunnetuimmista ja herkullisimmista. Thaimaalainen ruoka on erittäin monipuolista ja siinä käytetään laajalti erilaisia mausteita, yrttejä ja chiliä, jotka kaikki antavat ruoalle sen ihanan, tunnistettavan maun. Thaimaalaiset ovat mestareita yhdistämään makean, suolaisen, happaman ja tulisen makumaailmoja ja he käyttävät usein raaka-aineita, joita länsimaalaiset eivät ole välttämättä tottuneet käyttämään.

Riisi on tärkeässä osassa

Thaimaalainen keittiö on erittäin riippuvainen riisistä, joka onkin yksi Thaimaan tärkeimmistä viljelykasveista. Riisi on osa oikeastaan jokaista thaimaalaista ateriaa ja sitä käytetään usein lisukkeena lihojen ja vihannesten kanssa. Thaimaalainen ruoka on pääosin hyvin terveellistä ja kevyttä, sillä siinä käytetään paljon vihanneksia ja tuoreita hedelmiä. Koska Thaimaa on ympäröity kala- ja äyriäisrikkaalla merellä, keittiössä käytetään myös usein luonnollisesti paljon kalaa ja äyriäisiä.

Voimakkaita makuja

Yksi thaimaalaisen keittiön erottuvista piirteistä on sen voimakkaat maut. Thaimaalainen ruoka on usein kovin mausteista, mutta mausteiden käyttö ei ole toisaalta pelkästään tarkoitettu lisäämään tulisuutta, vaan mausteet antavat ruoalle myös monivivahteista makua. Ja jos thaimaalainen makumaailma on vivahteikasta, moniulotteisia ovat myös nopeasti saatavilla olevat nettikasinot. Niiden pelivalikoimista löytyy erilaisia pelejä, vaikka rennon aasialaisen lounaan äärellä pelattavaksi. Lue lisää täältä.

Thaimaalaisessa keittiössä käytetään laajalti inkivääriä, kaffirlimen lehtiä, sitruunaruohoa sekä galangal-juurta, joka on Aasiassa hyvin suosittu mauste ja jota saadaan jauhamalla kuivattuja inkiväärin sukuisen kasvin juuria. Myös sen tuoreita juuria käytetään ruoanlaitossa. Lisäksi keittiössä suositaan korianteria ja basilikaa, jotka niin ikään antavat ruoalle syvää ja autenttista thaimaalaisen ruoan makua.

Kastikkeita ja liemiä

Thaimaalainen ruoka on tunnettu myös erilaisista kastikkeista, joita käytetään ruokien mausteena tai dippinä. Yksi tunnetuimmista kastikkeista on nam pla, joka on suolattu kala- tai äyriäisliemi ja jota käytetään useasti annosten maustajana ja kastikkeena. Thaimaalaiset käyttävät ruokaa laittaessaan lisäksi tamarindia, joka on makea hedelmä. Tätä hedelmää käytetään kastikkeiden ja mausteiden valmistuksessa.

Thaimaalaisen keittiön suosituimpia ruoka-annoksia

Yksi thaimaalaisen keittiön suosituimpia ruokia on ehdottomasti pad thai, joka on paistettu nuudeliannos. Tähän nuudeliannokseen lisätään muun muassa äyriäisiä, tofua, kananmunia ja papuja. Pad thai on yksi tunnetuimmista thaimaalaisista ruuista ja sitä tarjoillaankin usein katukojuissa ja ravintoloissa ympäri maailmaa. Toisena suosittuna ruokana voisi mainita tom yamin, joka on tulinen ja happaman makuinen keitto. Tom yamin ja pad thain lisäksi muita erityisen suosittuja thaimaalaisia annoksia ovat muun muassa seuraavat ruoat:

  • Massaman curry – curry, joka sisältää yleensä naudanlihaa tai kanaa, perunoita, maapähkinöitä ja kookosmaitoa. Massaman curry on mausteinen ja makea annos.
  • Som tam – raikas ja mausteinen papaijasalaatti, joka sisältää vihreää papaijaa, porkkanaa, paprikaa, valkosipulia, tomaattia, chiliä, limetin mehua ja kalakastiketta.
  • Tom kha gai – keitto, joka sisältää kookosmaitoa, kanaa, sitruunaruohoa, galangal-juurta, limetinlehteä ja limetin mehua. Se on kermainen ja mausteinen keitto.
  • Kaeng khiao wan – vihreä curry, joka sisältää vihreää currytahnaa, kookosmaitoa, kanaa tai naudanlihaa, bambua, thaibasilikaa, korianteria ja vihreitä papuja.
  • Larb – thaimaalainen salaatti, joka sisältää jauhettua kanaa tai naudanlihaa, korianteria, minttua, limetin mehua, chiliä ja paahdettuja riisinjyviä.
  • Pad krapow moo saap – wokattu possu basilikalla, joka sisältää lisäksi chilipippuria, valkosipulia ja sipulia. Se on mausteinen ja voimakkaan makuinen ruoka.

Thaimaalaisen keittiön ja ruoan historiaa

Thaimaalaisen ruoan historia juontaa juurensa vuosisatojen taakse, kun Thaimaa oli tunnettu vielä Siamina. Thaimaalaisessa ruokakulttuurissa on vaikutteita monista eri maista, kuten Kiinasta, Intiasta ja Malesiasta. Thaimaalaisen ruoan historia on myös vaikuttanut Thaimaan kulttuuriin ja ruoka on erittäin tärkeä osa thaimaalaista elämää ja tapakulttuuria. Thaimaalaiset itse ovat ylpeitä ruokaperinteestään ja he ovatkin pyrkineet säilyttämään sen elossa sukupolvelta toiselle. Thaimaalaisessa kulttuurissa myös ruoan jakaminen ja yhdessä syöminen ovat tärkeä osa perhe- ja ystävyyssuhteita.

Keittiö on tunnettu ympäri maailmaa

Thaimaalainen ruoka on suosittua ympäri maailmaa ja on vakiinnuttanut asemansa yhtenä suosituimmista aasialaisista ruokakulttuureista. Lisäksi thaimaalaiset ravintolat ja ruokakaupat ovat yleisiä monissa maissa ja lukuisat ihmiset nauttivat thaimaalaisesta ruoasta juuri sen uniikkien makujen vuoksi. Thaimaalainen ruoka on kaiken kaikkiaan erittäin monipuolista ja se sisältää valtavasti erilaisia ruokalajeja. Yksi thaimaalaisen ruoan suosion salaisuus on varmasti myös sen raikkaus: ruoissa käytetään paljon tuoreita yrttejä ja mausteita, jotka antavat ruoka-annoksille niiden tunnusomaisen ja raikkaan maun.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this