Ravintola-ala helppoako?

on

|

views

and

comments

Ravintola-ala on raakaa touhua. Olen tämän omilla pienillä kätösilläni nähnyt, niin keittiön, kuin salinkin puolelta. Salilla tässä siis tarkoitetaan tietysti ruokailutilaa, yleiseltään nimeltä asioiden helpottamiseksi, tuota kutsutaan nimellä sali. Keittiössä työskennellessäni, huomasin yhden asian: Lähes kaikki ravintolatyöntekijät polttavat tupakkaa, sekä juovat alkoholia! Ok, niin tein itsekin, mutta ollessani töissä useammassa ravintolassa, huomasin ettei tämä ollut poikkeusta. Asialle on kyllä varmasti looginen selitys, sillä ovathan ravintolan työntekijät kokoajan tekemisissä alkoholin ja päihteiden kanssa. Voin myös kertoa sen verran, että välilä keittiöstä oli pakko päästä ulos hermosavuille. Huippuravintolassa ruuhka-aikaan töissä oleminen ei todellakaan ole helppoa.

Kokin ammatti ei varsinkaan ole niin hohtoisaa, mitä annetaan ymmärtää. Monet eivät esimerkiksi tajua sitä, että edes maailman parhailla kokeilla ei ole erikseen siivojia keittiössään. Kokit pitävät keittiönsä aina puhtaana, sekä siistinä. Tähän kuluu heittämällä yli puolet yleensä työajasta. Ennen, sekä jälkeen siivoukset vievät kyllä puhdin yön pikkutunteina. Ruuhka-aikaan saattaa ravintola myydä useita satoja annoksia, vain tuntien sisällä. Tämä tarkoittaa sitä, että alunperin kokin on onnistuttava suunnittelemaan raaka-ainetilaukset jne. Ei ole kiva myydä ”eioota”, ruuhkaisimpaan aikaan. Siinä saattaa vähemmästäkin ravintolan TJ polttaa päreensä. Ruokien tulee olla hygieenisesti, sekä ergonomisesti valmistettuja. Ok, tuo ergonomia on jotain virastojen ja valvontaviranomaisten höpinää, sillä keittiössä ei todellakaan ehdi ergonomisia työasentoja juuri pohtimaan, kesken kaiken kiireen.

Keittiö voi myös pahimmillaan olla erittäin varovainen, sillä teräviä & kuumia esineitä saattaa olla joka paikka täynnä. Esimerkiksi pizza-uuni yksinään on jo yli 300 asteinen! Keittiössä liikkuminen onkin siis vaarallista, mikäli sitä ei hoida tunnollisesti. Kun on monta kokkia töissä, meno on hektistä, ja välillä jopa juostaan edes ja takaisin! Suurin osa vaaratilanteista syntyy sen seurauksena, ettei toinen kokki huomaa katsoa, missä hänen kollegansa liikkuu. Yleensä mikäli liikut keittiössä toisen selän takana, on olemassa koodista jota pitää noudattaa. Älä koskaan kyyristy selän takana, ja muista AINA ilmoittaa missä olet. Tämä tapahtuu yleensä huudahtamalla ”HEP!”, tai mitä ikinä keittiö nyt onkaan päättänyt tehdä. Tällä tavalla minimoidaan loukkaantumisen riskejä.

Ravintolassa työskenteleviä ihmisiä kohtaan minulla löytyy siis suuren suuri kunnioitus. He ovat todellisia sotureita, sekä tekevät muiden ihmisten elämisen paljon helpommaksi. Onhan se kiva lähteä syömään valmiiseen pöytään kun toiset huhkivat!

Muistan kerran, kun itsekin tein 12 tunnin työvuoron, jonka jälkeen suuntasin yhden oluen kautta kotiin. Aloitin siinä sitten vielä pienet pelit netticasinolla, kun onnistuin saamaan yön pikkutunteina itselleni vielä mehevän bonuksen  yhden sivuston kautta. Kävi kuitenkin niin, että olin laittanut automaattisen pyörityksen päälle ja sammunut sohvalle! Tämä oli siis puhdas unesta johtuva väsymys, ei alkoholin vaikutuksesta. Heräsin n. 8 tuntia myöhemmin, ja huomasin että olin rikastunut melkein 5000€:llä! Kyllä, olin ilmeisesti automaattisilla spinneilläni osunut johonkin mini-jackpottiin! Herättyäni otin nopean suihkun, sekä painelin hieman ostelemaan uusia keittiötarvikkeita työpäivääni varten! Ostin erittäin upean veitsisetin, sekä muutamat pepitaruudulliset kokkihousut, sekä esiliinan. Oli muuten melkoisen kivaa olla töissä seuraavana päivänä, suu oli kuin naantalin aurinko!

Mikäli keittiöissä työskenteleminen kiinnostaa juuri sinua, voit jättää vaikkapa hakemuksesi suoraan toimistomme sähköpostiosoitteeseen. Olemme yhteydessä kaikkiin hakijoihin, niin pian kuin mahdollista. Huomaathan että vastauksessa saattaa kuitenkin kestää n. 2- 4 viikkoa. Hyvää alkanutta viikkoa!

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this