Paskahousu, joka tunnettiin aiemmin nimellä hönö, on jännittävä suomalainen peli, jolla on monia muunnelmia muualla maailmassa. Jokaisen pelaajan päätavoitteena on päästä ensimmäisenä käsikorteistaan eroon ja voittaa – tai tulla ”paskahousuksi”! Kolmesta viiteen pelaajaa tekee tästä pelistä entistäkin jännittävämmän ja mukaansatempaavamman!
Paskahousun säännöt
Paskahousu säännöt ovat melko yksinkertaiset, joskin muistettavaa on, mikä kortti kaataa minkäkin. Tässä pelissä käytetään tavallista 52 kortin pakkaa, jossa ässät ovat korkeimmalla sijalla. Jokaiselle jaetaan viisi korttia pelin alussa ja loput kortit muodostavat kuvapuoli alaspäin olevan umpipakan. Kunkin kierroksen aikana yksi tai useampi edellisen kanssa samanarvoinen tai sitä suurempi kortti asetetaan umpipakan viereen avopakaksi – kaikki ennalta määrättyjen sääntöjen mukaisesti.
- Kun avopakka on tyhjä, pelaajien on pelattava kortteja, jotka ovat pienempiä kuin jätkä (joissakin peliversioissa voidaan kuitenkin pelata mikä tahansa kortti). Jos kasassa on kuitenkin jo kortteja, niiden on vastattava uuden pelikorttisi arvoa tai ylitettävä se. Mitä tulee kakkosiin – ne voidaan asettaa minkä tahansa olemassa olevan kortin päälle ja myös muutoin paljaalle pöydälle. Kakkosen päälle voi lyödä ainoastaan toisen kakkosen.
- Jos pinon ylimmät kortit ovat alle seitsemän, kuvakorttien käyttö on kielletty. Ässät voidaan pelata kuvakortin päälle tai tyhjän pinon aloittamiseksi; tämä edellyttää kuitenkin, että seuraava pelaaja ottaa kortin ja antaa vuoronsa vasemmalla puolella olevalle pelaajalle. Kuten muissakin tyhjiin pinoihin liittyvissä tapauksissa, myös kymppien pelaaminen siirtää vuorosi eteenpäin.
- Jos pelaaja ei voi pelata korttia pöytään, hänen on otettava käteensä koko avopakka.
Mikäli pelaaja pelaa joko kympin tai ässän, pino heitetään pois. Lisäksi, jos pinossa on neljä samanarvoista korttia päällekkäin, se heitetään pois. Kympeillä kaatuu 3-9 muodostuva avopakka ja ässä kaataa kuvakorteilla päällystetyn pakan. Pelaajien on varmistettava, että kädessä on aina viisi korttia – umpipakasta tulee aina nostaa kortteja tilalle niin, että kädessä on täysi viisi. Umpipakan loputtua ja jonkun pelaajan päästyä eroon kaikista korteistaan, voittaa hän pelin. Pelaaja, jolla on viimeisenä kortteja jäljellä (sen jälkeen kun kaikki muut pelaajat ovat pelanneet kaikki korttinsa pois), on häviäjä. Jotkut kutsuvat häviäjää paskahousuksi.
Valepaska
Valepaskassa kortit pelataan kuvapuoli alaspäin ja pelaajat ilmoittavat pelaamansa kortit (esimerkiksi ”yksi jätkä” tai ”kolme kuutosta”). Pelaajat saavat valehdella ja kuka tahansa muu pelaaja voi haastaa pelaajan sanomat kortit, mikäli epäilee hänen huijanneen. Haasteessa pelatut kortit paljastetaan: jos peli oli rehellistä, haastajan on otettava pino itselleen (ja haastettu pelaaja aloittaa uuden pinon); jos kortit laittanut pelaaja jäi taas kiinni huijauksestaan, joutuu hän ottamaan pinon (ja peli siirtyy seuraavalle pelaajalle). Vain välittömästi edeltävä peli voidaan haastaa.
Pöytäpaska
Pöytäpaska tunnetaan myös nimellä espanjalainen paskahousu ja se on yksi perinteisen paskahousun variaatioista. Tavallisten 5 kortin jaon lisäksi kullekin pelaajalle jaetaan neljä korttia kuvapuoli alaspäin ja neljä kuvapuoli ylöspäin. Nämä kortit pelataan sen jälkeen, kun nostopino ja pelaajan kädessä olevat kortit on käytetty loppuun. Kuvapuoli ylöspäin olevat kortit pelataan ensin. Pelaajan on sen jälkeen pelattava kuvapuoli alaspäin olevat kortit katsomatta niitä. Jos pelattu pino ei ole sääntöjen mukainen, pelaajan on nostettava koko pino käteensä. Nämä kädessä olevat kortit on pelattava, ennen kuin pelaaja voi yrittää pelata toisen kuvapuoli alaspäin avatun kortin.
Korttipelien pelaamisen hyödyt
Korttipeleillä on monia etuja sekä lapsille että aikuisille. Korttipelien pelaaminen voi parantaa kognitiivisia taitoja, sillä se edellyttää pelaajilta päättely-, ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitojen käyttöä. Se edistää myös kriittistä ajattelua, keskittymistä ja muistin säilymistä.
Korttipelit ovat tunnetusti loistava tapa tuoda ihmisiä yhteen ja edistää sosiaalista vuorovaikutusta. Ne tarjoavat pelaajille mahdollisuuden luoda yhteyksiä kilpailun kautta hauskassa ympäristössä. Korttipelaaminen perheen, ystävien tai jopa tuntemattomien kanssa voi myös auttaa rakentamaan suhteita ja lisäämään luottamusta toisiin. Korttipelien pelaaminen on hyödyllistä myös mielenterveyden kannalta, sillä se on viihdemuoto, joka ei vaadi digitaalisten laitteiden käyttöä. Se antaa pelaajille vapauden irrottautua teknologiasta ja viettää laatuaikaa.
Korttipelit voivat myös lievittää stressiä, sillä ne vaativat pelaajilta loogista ja strategista ajattelua sen sijaan, että he keskittyisivät ahdistuksiinsa tai huoliinsa. Korttipelit ovat erinomainen tapa pitää hauskaa ja kehittää taitoja samanaikaisesti!
Kun pelaatte yhdessä, varmistakaa, että selitätte tarvittaessa sääntöjä vuorotellen ja annatte hyödyllisiä vinkkejä, jotta kaikki pelaajat tuntevat olonsa mukavaksi ja osallistuvat peliin koko sen ajan. Onnea!