Oulun seutu on pikaruokaravintoloiden Mekka

on

|

views

and

comments

Sanat Känkky ja GP ovat Oululaisille tuttu käsite, mutta monille muille ne eivät soita juurikaan kelloja. Kyseessä on kaksi Oululaiseen pikaruokakulttuuriin liittyvää käsitettä. Känkky on lempinimi pizzalle ja GP lempinimi grillille, josta saa muun muassa tuhtejakin tuhdimpia hampurilaisia. Kuten otsikko saattaa hieman virheellisesti viitata, nyt ei puhuta hesburgereista tai mcdonaldseista, vaan kovan koulukunnan pizzerioista ja grilleistä. Oulun keskusta ja kaikki lähiökunnat sekä seudut ovat tupaten täynnä erilaisia känkkylöitä sekä grillejä, ja voin taata että hintalaatusuhde on enemmän kuin kohdallaan, varsinkin verrattaessa jo edellä mainittuihin hesburgeriin ja mcdonalsiin.

 

Pizzojen päälle survaistaan lähes poikkeuksetta erilaisia herkullisia majoneeseja, tämä on Oululaisen känkkykulttuurin niin sanottu juurilleen juontunut tapa, jota nykyään voidaan havaita jo etelä-suomenkin pizzerioissa. Hampurilaiset ovat kokoluokaltaan valtavia ja niistä on tehty lukuisia eri variaatioita kuten ranskanleivän väliin tungettavat 2 pihviä, 2 munaa, 2 balkan siivua, 4 juusto siivua + kaikki mahdolliset höysteet. Pizzerioiden tarjoamat kebabit ovat aivan eri luokkaa kuin etelä-suomessa, kebab höylätään tangosta jota on kypsytetty pitkään ja hartaasti, nyt ei siis puhuta mistään pakaste kebabista.

 

Troija kebab niminen ”ravintola” tarjoaa Oulun keskustassa torinrannan läheisyydessä aivan uskomattomia annoksia. Troija ei siis ole keskittynyt muuhun kuin kebabin tarjontaan, pizzaa tai hampurilaista paikasta ei heru. Voit valita pienen tai suuren annoskoon väliltä, mutta sanottakoon jo tässä vaiheessa että pieni ei merkitse pientä, vaan se on iso sekin. Suuren annoksen selättämiseen tarvitset jo kohtuullisen ison mahalaukun ja tuhdin nälän. Kastikkeiksi voit valita salaattiin joko taivaallisen, tsatzikin, valkosipulin tai sinapin. Suosittelen erityisesti taivaallista kastiketta josta voi mukavasti erottaa tomaatin, paprikan ja sipulin maut. Myös valkosipuli on erittäin toimiva, siinä on käytetty vähälaktoositonta jogurttia joka soveltuu myös laktoosi-intoleranteille. Itse lihalle, kebabille on saatavilla joko mieto, keskivahva tai tulinen versio – JOS et ole lainkaan tulisen ystävä, ota mieto kastike äläkä edes harkitse kahta muuta vaihtoehtoa. Tulinen kastike on jo oikeasti tulinen, ja se tuottaa kovemmallekin taistelijalle karpaloita otsalohkoon.

 

Suomen suurimman pizzan eli känkyn kimppuun pääset nimenomaan Oulussa. Osoitteesta Hallitus 22 löytyy Romeo niminen pizzeria, josta voi tilata Superhyperkuningaspizza nimisen kolossin. Kyseessä on pizza jonka halkaisija on 1 metri. Koitapa murkinoida tämä kaveri yksin, ei tule onnistumaan. Tätä kolossia tilataan Romeosta vähintään kaksi kertaa kuukaudessa ja sen niittämä maine on tuonut ravintolalle useita uusia asiakkaita. Romeo tarjoaa muutenkin erittäin makoisat majoneesipizzat, kokeile vaikka special osastolta löytyvää Yön ritaria (Nro #13) johon on sujautettu Kebabbia, aurajuustoa, punasipulia, jalapenoa ja talon kuuluisaa majoneesia. Hintaa känkyllä on vaivaiset 9 euroa ja nälkä lähtee taatusti herkullisien makujen saattelemana!

 

Aiemmin Oululaisten käytössä oli myös www.känkky.com niminen nettipalvelu, johon listattiin kaikki alueella toimivat känkkylät ja GP-sitet, mutta valitettavasti palvelu ajettiin alas jonkin sortin tietoturvallisuusriskeihin vedoten vuoden 2014 loppupuolella. Känkky.com sai erityisesti paljon kehuja heidän ”näläkä!” nappulasta joka sijaitsi navigaatio palkissa. Kyseessä oli linkki joka listasi kaikki avoinna olevat känkkylät ja gp-sitet ehdotellen niitä paremmuusjärjestyksessä. Pikaruokakulttuuri on niin isoa Oulun seudulla, että useat seudun asukkaat käyttivät ”Näläkä!” -linkkiä viikoittain, osa jopa päivittäin.

 

Ei muuta kuin nokka kohti Oulua ja herkuttelemaan! Vaikka evästäisit keskustan alueella kaksi kertaa päivässä kokonaisen kuukauden ajan, et siltikään ole kolunnut kuin murto-osan seudun tarjoamista pikaruokaloista.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this