Michelin tähdet

on

|

views

and

comments

Ympäri maailman löytyy miljoonia erilaisia ravintoloita ja kilpailun ollessa kovaa, niitä arvostellaan kiivaaseen tahtiin. On olemassa erilaisia arvostelutapoja ja tämänkertaisessa artikkelissamme otamme muutamia pointteja esille siitä kaikkein halutuimmasta merkkipaalusta, joka kantaa nimeä Michelin tähti. Michelin tähtiä jaetaan ranskalaisen rengasvalmistajan Michelinin vuoden välein julkaisemassa ravintola- ja hotelliopas, jonka sisällöstä löytyy maailman parhaiden keittiömestareiden ja ravintoloiden ranking taulukko. Michelin yrityksen perustivat velipojat nimeltä André ja Édouard Michelin vuonna 1889, yhtiön tunnusmerkkinä on kaikkien tuntema valkorinkelimäinen pulleahko ukkeli, joka tunnetaan nimellä Michelin ukkeli tai Bibendum. Heidän päätoimiala keskittyy renkaisiin, mutta edellä mainittu opas ja sen ranking järjestelmä on maailman arvostetuin omalla sarallaan. Opasta alettiin valmistaa ensimmäisen kerran 1930 luvun tienoilla, alkuperäisesti se kantoi nimeä Guide Michelin, mutta 90-luvun loppupuolella se kantoi muutaman vuoden ajan nimeä punainen opas. 2000-luvulle siirryttyä opas vaihto nimensä takaisin alkuperäiseen Guide Micheliniin.

Michelin tähtiä on erittäin vaikea saada ja niitä jaetaan todella säästeliäästi. Perustana tähtien jakokriteereille pidetään poikkeuksellisen erinomaista ruuan laatua, kulttuuria, yleisilmettä ja ruuan valmistustaitoja. Eittämättäkin on selvää että kaikki ravintoloita omistavat ihmiset haluavat osansa tästä kakusta, ja mikäli ravintola on kerran saanut edes yhden tähden, siitä luopuminen voi tarkoittaa katastrofaalisia, jopa useiden miljoonien tappioita taloudellisesti. Michelin tähtien vaikutus ravintolan uskottavuuteen on käsittämättömän laaja-alainen. Se tuo uusia asiakkaita ja inspiroi ravintolan henkilökuntaa, summauksena tietysti parantaen koko ravintolan menestyvyyttä.

Minkälaiset toimihenkilöt toimivat sitten itse tarkastajina ja miten pätevästi heidät on? Michelin odottaa tarkastajilta tiettyjä kriteereitä jotta he voivat täyttää tarkastajan saappaat. Kaikilla tarkastajilla on erittäin pätevä koulutus- ja työtausta ravintola- ja hotelli-alalta, suurin osa heistä on toiminut esimies tehtävissä käytännön tasolla monta vuotta. Taustojen ollessa kunnossa, Michelin lähettää uudet tarkastajat vielä puolen vuoden mittaiselle koulutusjaksolle, jossa keskitytään arvostelujen eri kriteereihin ja luokkiin sekä niiden soveltuvuuteen. On erittäin tärkeää että arvostelut tapahtuvat puolueettomasti ja että jokainen arvostelija antaisi jokaiselle ravintolalle samanlaiset pisteytykset. Tämä taataan sillä, että uudet tarkastajat kulkevat monta kuukautta jo vanhempien arvostelijoiden mukana ja seuraavat miten hommat käytännössä toimivat.

Miten ja millä perusteilla Michelin tähtiä jaetaan? Itse tarkastus lähtee siitä kun arvostelija vierailee ravintolassa normaalina asiakkaana, ilman että ravintoloitsija tietää tästä. Arvostelija maksaa aina ruuan itse ja toimii kuten täysin normaalikin kuluttaja toimisi. Näin ollen taataan mahdollisimman realistinen kokemus ja arvostelijalle ei tiedettävästi kohdisteta erikoiskohtelua. Tarkastustilanteessa arvostelija ottaa huomioon ravintolan sekä ruuan persoonallisuuden. Lisäksi tarkastellaan raaka-aineiden laatua, ruoanlaitto taitoja sekä palvelun laatua ja sujuvuutta. Michelin tähtiä voidaan jakaa ravintolaa kohden aina yhdestä kolmeen kappaletta. Yksikin tähti ravintolalle on jo erinomainen suoritus, tällöin arvostelija on todennut että ravintola on omassa luokassaan huippuluokkaa. Mikäli ravintola saa kaksi tähteä, on arvostelija katsonut että huippuluokkaan kuulumisen lisäksi, henkilökunta- ja kokki-osasto on erinomainen. Paras luokitus eli kolme Michelin tähteä menee ravintolalle joka täyttää edellä mainitut kriteerit ja on lisäksi ravintolan hengen sekä ruokakulttuurin mukainen kaikilla mahdollisilla osa-alueilla.

 

Suomessa meiltä löytyy tällä hetkellä kuusi ravintolaa joilla on yksi Michelin tähti: Postres, Olo, Ask, Demo, Luomo ja Chef & Sommelier. Historian aikana Suomessa ei ole ollut yhtään kolmen tähden Michelin ravintolaa, mutta Chez Dominique on haalinut itselleen kaksi Michelin tähteä vuosien 2006 – 2013 välisenä aikana, huima suoritus sekin! Mikäli haluat kokea upeita makuelämyksiä ja maksaa hieman enemmän ruuasta, tietysti laatua vastaan, suosittelen vierailemaan Michelin tähtiä omaavassa ravintolassa.

 

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this