Meksikolainen keittiö

on

|

views

and

comments

Onko meksikolainen ruokakulttuuri sinulle tuttu? Suomesta löytyy useita meksikolaistyylisiä ravintoloita, joista voit mainiosti aloittaa tutustumisen meksikolaisiin ruokalajeihin. Voit myös lukea tämän artikkelin – ehkä innostut kokeilemaan meksikolaisen ruoan valmistamista myös kotona! Erilaisia ruokalajeja on paljon ja voit kokea sellaisia erilaisia makuelämyksiä, joita suomalainen ruokakulttuuri ei tarjoa. Meksikolainen ruoka on täynnä erilaisia makuja.

Meksikolainen ruokakulttuuri on levinnyt ympäri maailman

Meksikolaista kulttuuria kuvaillaan usein rikkaaksi ja monimuotoiseksi ja se onkin antanut vaikutteita moniin muihin kulttuureihin ympäri maailmaa. Mitä meksikolaiseen kulttuuriin sitten kuuluu? Olennainen osa meksikolaista kulttuuria ovat muun muassa musiikki, tanssi, taide, historia ja erilaiset perinteet.

Kulttuurista ei voida kuitenkaan puhua ilman, että puhutaan meksikolaisesta keittiöstä. Monen tieto itse maasta saattaa olla melko vähäistä, mutta meksikolaisesta ruoasta ovat kuulleet kaikki. Jo pienet lapsetkin tunnistavat usein täytetyt tacot ja tortillat. Tortillatarpeet ja muut ruoka-ainekset voi tutun valuutan sijaan maksaa tulevaisuudessa kenties viime vuosina yleistyneellä kryptovaluutalla, kuten Bitcoinilla. Tätä kryptovaluuttaa voi ostaa helposti netin kautta ja se hyväksytään nykyisin maksuvälineenä esimerkiksi useissa verkkokaupoissa. Meksikolaiseen keittiöön kuuluu myös paljon muuta kuin tortilloja – siitä lisää tässä artikkelissa.

Mitkä ovat meksikolaisen keittiön tyypilliset piirteet

Meksikolaisesta ruoasta tulee kenties ensimmäiseksi mieleen sen monipuolisuus, värikkyys ja tulisuus. Olet ehkä jo maistanut meksikolaista ruokaa, mutta oletko koskaan ajatellut tarkemmin, mistä se koostuu? Tässä joitain meksikolaisen keittiön tyypillisimpiä piirteitä:

 1. Mausteisuus. Moni ruokalaji on voimakkaan mausteista, koska mukana on usein chiliä. Muita tyypillisiä mausteita ovat korianteri ja valkosipuli. Tyypillistä on myös käyttää mausteisia kastikkeita, kuten salsaa ja raikasta guacamolea.
 2. Tortillat. Tortillat ovat ohuita maissi- tai vehnäjauhoista valmistettuja litteitä leipiä. Ne voivat olla täytteineen pääruokaa tai ne voivat toimia lisukkeena muulle ruoalle.
 3. Pavut. Meksikolaiset syövät paljon terveellisiä papuja. Niistä voidaan valmistaa esimerkiksi muhennosta, jota käytetään burritoissa, quesadilloissa ja muissa ruoissa.
 4. Tuoreet ainekset. Meksikolaisessa keittiössä arvostetaan tuoreutta. Useat ruokalajit sisältävät kypsentämättömiä aineksia, kuten tomaatteja, sipulia, avokadoa, persiljaa ja korianteria.
 5. Maissi. Yksi pääraaka-aineista meksikolaisessa keittiössä on maissi. Sitä voidaan käyttää monessa eri muodossa, kuten tortilloissa, maissikakuissa, enchiladoissa ja quesadilloissa. Sitä käytetään myös juomien valmistuksessa.
 6. Guacamole. Yksi tunnetuimmista meksikolaisen keittiön herkuista on guacamole. Se on avokadosta, tomaatista, sipulista, chilistä, limetistä ja korianterista valmistettu mausteinen kastike.
 7. Mole-kastike. Mole on tummanvärinen kastike, jonka valmistamiseen käytetään yli 20 eri maustetta. Se on paljon käytetty kastike, jota käytetään usein kana- tai liharuokien valmistamisessa.

Meksikolaiset juhlat ja juhlissa tarjottavat ruoat

Meksikolaisissa juhlissa tarjottavat ruoat ovat usein hieman vieraampia. Meksikolaiseen kulttuuriin kuuluvat myös tietenkin juhlat ja juhla-aikoina tarjottavat ruoat. Isoja juhlia ovat esimerkiksi Día de los Muertos (Kuolleiden päivä) ja Día de la Independencia (Itsenäisyyspäivä). Näinä päivinä juhlitaan musiikin, tanssin ja ruoan kera.

Kuolleiden päivän juhla on tärkeä juhla Meksikossa ja monissa muissa latinalaisen Amerikan maissa. Jos satut matkustamaan näihin maihin juuri silloin, pääset tutustumaan hieman erilaisiin herkkuihin. Ruokaperinteet voivat vaihdella hieman maittain ja alueittain, mutta ainakin näihin saatat törmätä Kuolleiden päivänä:

 • Pan de Muerto on ”kuolleiden leipä”. Se on makea leipä, joka on koristeltu luiden ja kallon muotoisilla koristeilla. Päälle on ripoteltu sokeria.
 • Atole on juoma, joka on valmistettu maissijauhosta, maidosta, sokerista ja mausteista. Se juodaan yleensä kuumana.
 • Horchata on makea juoma, joka on valmistettu riisistä, manteleista, sokerista ja mausteista, kuten kanelista.
 • Calaveras de Azúcar eli ”sokerikallot” ovat makeisia, jotka on muotoiltu pääkalloiksi. Ne on koristeltu värikkäin koristein.

Näiden ruokien ja juomien valmistaminen ja syöminen symboloi kuolleiden henkien kunnioittamista. Niitä syödään yleensä perheen ja ystävien kanssa, kuolleita läheisiä muistellen hautausmailla tai kotona.

Perinteitä alkuperäiskansoilta

Meksikon historia ulottuu menneisyyteen vuosituhansien päähän ennen eurooppalaisten tuloa mantereelle. Jo alkuperäiskansat, kuten azteekit ja mayat viljelivät maissia, papuja ja kurpitsaa. Vaikka ruokakulttuuri on kehittynyt, nämä ovat edelleen tärkeitä ainesosia meksikolaisessa keittiössä. Alkuperäiskansoilta on myös peräisin perinteinen juoma, jota kutsutaan tequilaksi. He viljelivät agave-kasvia ja valmistivat siitä makeaa rituaalijuomaa, jota käytettiin myös lääkkeenä. Espanjalaiset valloittajat toivat mukanaan tislausmenetelmän, jonka avulla kasvista voitiin valmistaa väkevämpää alkoholia. Tämä alkoholijuoma tunnetaan nykyään tequilana.

Oletpa sitten kiinnostunut juoma- tai ruokapuolesta, meksikolainen keittiö tarjoaa monia makuelämyksiä molempiin liittyen. Jos innostut asiasta enemmän ja sinulla on mahdollisuus, varaa matka Meksikoon ja lähde tutustumaan alkuperäiskansojen ja valloittajien jälkeläisiin sekä heidän tapoihinsa valmistaa ruokaa!

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this