Marokkolainen keittiö

on

|

views

and

comments

Marokkolaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan. Saatpa sitten kutsun marokkolaisen naapurisi kotiin tai tulet kutsutuksi kylään Marokossa, voit olla varma siitä, että sinua kohdellaan kuin kuninkaallista. Vieraille tarjotaan aina juotavaa ja syötävää. Yksin syömistä ei juuri arvosteta ja kulttuurissa koetaan tärkeäksi syödä yhdessä toisten kanssa. Marokkolainen ruoka on värikästä, maukasta ja terveellistä – tutustumalla siihen pääset samalla sisälle tähän ainutlaatuiseen kulttuuriin!

Maista marokkolaista ruokaa ja voi paremmin

Olet onnekas, jos sinulla on marokkolainen ystävä, joka kutsuu sinut nauttimaan marokkolaisen keittiön antimista. Kenties voit pyytää, että hän opettaa ruoan valmistusta myös sinulle ja sinä voit vastalahjaksi opettaa hänelle jotakin muuta. Jos ystäväsi haluaa esimerkiksi oppia suomen kieltä, auta häntä siinä tai jos rakastat kuntosalilla käymistä, nappaa ystäväsi mukaan! Mikäli olet innokas nettipelien harrastaja, voit ehkä jakaa hänelle parhaat vinkkisi pelimaailmaan. Voitte myös yhdessä tutustua esimerkiksi nettikasinoihin, kierrätysvapaisiin bonuksiin ja bonusten kierrättämiseen, joista voit lukea lisää klikkaamalla tästä.

Marokkolainen ruoka voi auttaa sinua voimaan paremmin monella tapaa. Marokkolaisessa keittiössä käytetään runsaasti mausteita, kuten kanelia, inkivääriä ja kuminaa, joiden uskotaan vaikuttavan piristävästi mielialaan. Mausteiden lisäksi ruoassa käytetään erittäin paljon tuoreita kasviksia ja hedelmiä, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Ja koska marokkolainen ruoka nautitaan aina yhdessä perheen tai ystävien kanssa, lisää se luonnollisesti sosiaalista kanssakäymistä ja parantaa mielialaa sen myötä entisestään.

Vieraanvaraisuus merkitsee marokkolaisille ystävällisyyttä, avuliaisuutta ja kunnioitusta. Kun vieras saapuu, häntä tervehditään lämpimästi ja hänelle tarjotaan usein heti minttuteetä. Tämän jälkeen vierasta pyydetään istumaan mukavasti ja hänelle tarjotaan useita erilaisia ruokia, jotka ovat tyypillisesti mausteisia ja runsaita.

Tyypilliset marokkolaiset ruoat

Tyypillisiä marokkolaisia ruokia ovat esimerkiksi perinteisessä tagine-padassa valmistettavat ruoat, joihin kuuluu lihaa, kasviksia tai molempia. Couscous on myös tärkeä osa marokkolaista keittiötä. Maukkaan ruoan kanssa on aina tarjolla pehmeää leipää ja ruokaa syödään usein käyttäen leipäpalasta aterimena.

Ruoan maut ovat ainutlaatuinen sekoitus makeutta, suolaisuutta ja mausteisuutta. Keittiö rakentuu marokkolaisten mausteiden, yrttien, vihannesten ja lihan varaan. Yhdistelmä juustokuminaa, kurkumaa, inkivääriä, sahramia ja chilipippuria antaa ruokalajeille niiden tunnusomaisen maun. Monissa perinteisissä ruokalajeissa yhdistetään makeaa ja suolaista, kuten hunajaa ja oliiveja.

Mintulla maustettua vihreää teetä marokkolaiset juovat runsaasti. Sitä voidaan tarjota vierailun aluksi tai aterian jälkeen jälkiruoaksi. Jos ruokien valmistaminen kuulostaa työläältä, voit aina aloittaa teestä – sen valmistaminen on helppoa! Tässä yksinkertainen resepti, miten valmistat minttuteetä:

Ainekset:

  • 5 tuoretta mintunlehteä
  • 1 tl vihreää teetä
  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • sokeria maun mukaan

Valmistusohjeet: Laita vihreä tee ja mintunlehdet teepannuun tai kuppiin. Kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna hautua noin 3-5 minuuttia. Siivilöi tee, jotta saat poistettua teelehdet ja mintunlehdet. Makeuta tarvittaessa sokerilla. Tarjoa minttutee perinteisestä marokkolaisesta teekannusta ja kaada se pieniin laseihin niin korkealta siten, että teen pinnalle muodostuu kuplia.

Miten ruokaa käytännössä valmistetaan

Marokkolaisen aterian valmistamiseen tarvitaan tarkka ja kärsivällinenkin tekijä – ruokalajien valmistaminen on moninaisten makujen yhdistämistä. Tyypillistä on, että ruoka kypsennetään hitaasti miedolla lämmöllä tai paahdetaan uunissa erityisissä astioissa. Joitakin ruokalajeja valmistetaan hiiligrillissä grillaamalla tai hauduttamalla pitkään esimerkiksi korianterista ja persiljasta valmistetussa liemessä. Olipa kyseessä mikä tahansa ruokalaji, sen valmistamiseen tarvitaan usein aikaa. Ja koska ruoanlaittoon kuluu paljon aikaa, rakkaus ruoanlaittoa ja reseptejä kohtaan on melko olennaista – marokkolainen ruoka ei ole pikaruokaa.

Tunnelma on tärkeä osa marokkolaista keittiötä

Marokkolaisen aterian syömisessä ei ole kyse vain itse ruoasta ja syömisestä, vaan myös tunnelmasta. Ihmiset kokoontuvat yhteen ja nauttivat toistensa seurasta ruoan valmistuksen ja yhteisen aterioinnin merkeissä. Ruoan äärellä vaihdetaan kuulumisia, kasvatetaan lapsia, jaetaan neuvoja ja parannetaan maailmaa. Silloin kun ei ole aikaa tehdä ruokaa yhdessä tai viettää aterian äärellä aikaa sen pidempään, on usein kuitenkin aikaa juoda yhdessä minttuteetä. Lisäksi Marokossa panostetaan kauniiseen kattaukseen ja sisustukseen: ruoka tarjoillaan kauniista ja värikkäistä astioista ja ruokailutilassa on esillä kauniita mattoja ja pöytäliinoja.

Lopuksi

Tutustuminen marokkolaiseen keittiöön voi olla seikkailu! Jos siis etsit jotain muuta kuin pikaruokaa ja olet valmis kokeilemaan uusia makuja joko kotimaassa tai vaikkapa seuraavalla lomallasi ulkomailla – harkitse tämän pohjoisafrikkalaisen maan makuihin perehtymistä. Voi olla, että maistettuasi kerran marokkolaista ruokaa, ihastut ikihyviksi!

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this