Makumatka korealaiseen keittöön

on

|

views

and

comments

Korealainen keittiö on tunnettu perinteisin menetelmin valmistetusta terveellisestä ja maukkaasta ruoasta. Korealaisessa ruoanlaitossa käytetään yleisesti valkosipulia, inkivääriä, chilipippurihiutaleita, seesamiöljyä ja soijakastiketta. Kuten kaikissa itämaisissa keittiöissä, myös Koreassa monet perinteiset ruoat perustuvat eri makujen, kuten makean, happaman, mausteisen ja suolaisen, tasapainoon. Perinteisten ruokalajien lisäksi korealaiseen keittiöön ovat vaikuttaneet myös naapurikulttuurit, ja sen tuloksena on syntynyt mitä modernimpia tulkintoja klassisista ruokalajeista.

Mausteiden käytössä ei säästellä

Suosittuja ruokia ovat käynyt kaali eli kimchi sekä grillattu naudanliha, bulgogi, joka on marinoitu makeassa kastikkeessa. Monet korealaiset ruoat tarjoillaan höyrytetyn valkoisen riisin ja erilaisten lisukkeiden kanssa. Ne voivat vaihdella yksinkertaisista suolakurkkuista monimutkaisiin salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin. Lisäksi korealaisiin aterioihin kuuluu usein lukuisia kastikkeita, kuten gochujang (punapippuritahna), doenjang (soijapaputahna) ja ssamjang (mausteinen, paksu kastike). Näitä kastikkeita käytetään usein lisäämään ruokiin makua tai rakennetta. Korealainen keittiö tunnetaan myös erilaisten mausteiden ja yrttien, kuten valkosipulin ja inkiväärin runsaasta käytöstä. Näiden ainesosien yhdistelmä antaa useimmille ruokalajeille ainutlaatuisen maun. Pääruoka sisältää yleensä jotain lihaa kuten nautaa-, sikaa tai kanaa – sekä tietysti vihanneksia ja riisiä. Korealaiseen keittiön pääsee tutustumaan myös ruudun välityksellä. Maukas ruoka on korkealaisille tärkeä asia ja Etelä-Koreassa pyörii runsaasti erilaisia kokkiohjelmia. VPN-palvelu mahdollistaa netissä selailun ja maantieteellisesti rajattujen ohjelmien katsomisen. Tutustu lisää osoitteessa  https://vpnpalvelu.com/.

Top 3 korealaiset ravintolat Helsingissä

Kiinnostus korealaista ruokakulttuuria kohtaan on kasvussa, ja nykyään Helsingissä on useita ravintoloita, jotka tarjoavat aitoa korealaista ruokaa perinteisistä ruokalajeista moderniin muunnelmaan. Kun valinnanvaraa on niin paljon, voi olla vaikea päättää, mikä niistä sopii itselle parhaiten. Helpottaaksemme päätöksentekoa olemme koonneet listan kolmesta parhaasta korealaisesta ravintolasta Helsingissä.

  1. Korealainen ravintola Iizip, joka sijaitsee osoitteessa Lönnrothinkatu 33, on tullut tunnetuksi korealaista kotiruokaa tarjoavana buffet-ravintolana. Tuoreiden raaka-aineiden ja huippuluokan asiakaspalvelun ansiosta ei ole ihme, miksi paikka on hyvin suosittu. 
  2. Manna on ravintola, joka on ilahduttanut sekä paikallisia että turisteja siitä lähtien, kun se avasi ovensa. Mannan ruokalista on laaja ja sisältää vaihtoehtoja jokaiseen makuun.
  3. Mariankadulla puolestaan sijaitsee Korea House , joka on Suomen ensimmäinen korealainen ravintola. Se tarjoaa kaikille vieraille ainutlaatuisen kokemuksen nauttia korealaisista kulinaarisista herkuista. Viihtyisän tunnelmansa ja huolellisesti valmistettujen ruokiensa ansiosta Korea House on erinomainen paikka maistella perinteisiä makuja Kaukoidästä.

Ateria kokoaa ihmiset yhteen

Ulkona syöminen on suosittu osa korealaista sosiaalista elämää, ja perheet ja ystävät tapaavat yhteisillä aterioilla. Annokset tarjoillaan usein useiden pienistä kulhoista, joita kutsutaan banchaniksi. Nämä ruokailija voi sekoittaa riisin joukkoon. Lopuksi on tärkeää muistaa, että ruoan jakaminen on keskeinen osa korealaista ruokailukulttuuria. Illalliset tarjoillaan yleensä perhetyyliin, ja ruokailijoiden tulisi ottaa annos jokaisesta ruokalajista sen sijaan, että he valitsisivat yhden ruokalajin itselleen.

Historian vaikutukset näkyvät

Korealainen keittiö on kehittynyt vuosisatojen aikana yhteiskunnallisten ja poliittisten muutosten myötä. Kiinalaiset vaikuttivat korealaiseen ruokaan suuresti Goryeo-dynastian aikana, kun he ottivat käyttöön monia kiinalaisen kulttuurin perinteitä, myös sen keittiön. Tämän dynastian aikana Koreaan tuotiin uusia ruokia, kuten nuudeleita ja soijapaputahnakeittoa. Buddhalaisuus vaikutti Joseon-dynastian aikana korealaisten ruokailutottumuksiin. Buddhalaisuudessa korostuu kasvissyönti, joten erityisesti tofun ja kasvisten käyttö lisääntyi tällöin korealaisissa ruokalajeissa.

Japanin siirtomaavallan aikana Koreaan tuotiin myös länsimaista ruokaa. Korean sodan jälkeen monet pakolaiset toivat Pohjois-Koreasta uusia ainesosia ja reseptejä, joita Etelä-Koreassa ei tunnettu aiemmin. Tämä on parantanut korealaista ruokaa entisestään ja auttoi luomaan ainutlaatuisia ja maukkaita ruokia, jotka tunnemme nykyään. Korealaiset ovat kehittäneet monia innovatiivisia tapoja valmistaa ruokaa, kuten kasvisten käyminen kimchiin tai lihan marinointi bulgogia varten. Nämä tekniikat auttavat luomaan korealaisen keittiön herkullisia makuja, joista ruokailijat ympäri maailmaa nauttivat. Korealaisen keittiön vuosisatojen mittainen historia ovat yhdistäneet monien eri kulttuurien ja tyylien parhaat puolet, mikä tekee siitä todella ainutlaatuisen keittiön.

Terveysvaikutukset

Korealainen ruoka tunnetaan myös sen terveysvaikutuksista. Monet ruokalajit valmistetaan ilman öljyä tai voita, mikä auttaa tekemään niistä vähärasvaisia ja vähäkolesterolisia. Joissakin suosituissa ainesosissa, kuten kimchissä, on myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka voivat parantaa ruokavaliota.  Korealaiset käyttävät myös yrttejä ja mausteita maun lisäämiseksi ilman kaloreita. Tämä tekee korealaisesta keittiöstä loistavan vaihtoehdon niille, jotka etsivät terveellisiä, mutta herkullisia aterioita ruokavalioonsa.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this