Japanilainen ruokakulttuuri

on

|

views

and

comments

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat monipuolisia ja niitä on helppo soveltaa myös erityisruokavalioihin. Japanilaiset ruokalajit vaativat laadukkaita aineksia, taitoa laittajalta sekä esteettistä silmää, sillä estetiikka on itse ruoan lisäksi hyvin olennainen osa japanilaista ruokakulttuuria. 

Japanilaisen kulttuurin rantautuminen Suomeen

Japanilaisen ruuan ja kulttuurin ystäviä löytyy runsain mitoin ympäri maailmaa. Suomessa japanilaisesta kulttuurista ensimmäinen merkki oli nimenomaan ruokakulttuuri, kun japanilaisia ravintoloita tupsahti Helsingin ja muiden kaupunkien katukuvaan. Japanilainen keittiö on varsin tunnettu sen korkeasta laadusta ja tarkoista valmistusmenetelmistä, ja nämä arvot näkyvät usein myös muissa yhteyksissä. Ja samoja arvoja arvostetaan myös esimerkiksi kasinoilla: niin japanilaiset kuin monet muutkin kasinopelaajat ovat usein vaativia ja etsivät kasinoita, jotka tarjoavat korkealaatuista ja turvallista pelikokemusta. Nämä arvot myös suomalaispelaajat usein jakavat. He selvittävät etukäteen nettiartikkeleiden ja muiden tietolähteiden avulla tietoja kasinoiden toiminnasta sekä siitä, mistä löytää luotettavia nettikasinoita. Tämän artikkelin on kirjoittanut uusikasino.org. Linkin takaa löydät parhaat nettikasinot suomalaisille.

Japanilainen ruokakulttuuri on monipuolisuutta ja estetiikkaa

Japanilaisessa ruokakulttuurissa korostetaan paikallisia raaka-aineita, kausivaihteluita, tasapainoisuutta ja esteettisyyttä. Perinteiseen japanilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu ruokavalion monipuolisuus sekä esteettisyys ruuan esillepanossa. Ruokalajit valmistetaan tuoreista raaka-aineista, jotka on valittu huolellisesti niiden laadun ja kausittaisen saatavuuden perusteella. Raaka-aineina aterioille toimii monesti kala, vihannekset, liha ja riisi. Perinteisesti aterioissa yhdistyy eri makuja kuten makea, suolainen, karvas ja hapan.

Estetiikka on toinen painava tekijä, jolla japanilainen ruokakulttuuri erottautuu monesta muusta. Estetiikka ja visuaalisuus ovat yleisestikin tärkeitä elementtejä japanilaisessa kulttuurissa ja se heijastuu myös ruokakulttuuriin. Aterioilla käytetään usein kauniita astioita ja ruokien värejä yhdistellään taidokkaasti. Ruokien esillepanossa käytetään myös erilaisia koristeita, kuten lehtiä, kukkia ja muita kasveja. Perinteinen nimitys japanilaiselle ruokakulttuurille on washoku ja sen merkitys japanilaisessa kulttuurissa on suuri.

Japanilaisten ruokalajien kirjoa

Japanilaisia maailmalla tunnettuja ruokalajeja on monia ja näitä ovat muun muassa sushi, tempura ja yakitori. Jokaisella ruokalajilla on oma ainutlaatuinen makuprofiilinsa ja valmistusmenetelmänsä. Nämä erottavat ne muista ruokalajeista.

Sushi

Sushi on yksi suosituimmista japanilaisista ruokalajeista. Se koostuu yleensä pienistä paloista kypsennettyä riisiä, joka on maustettu riisiviinietikalla. Riisin päälle asetetaan yleensä erilaisia raaka-aineita, kuten kalaa, äyriäisiä, kasviksia tai kananmunaa. Sushia syödään useimmiten soijakastikkeen, inkiväärin ja vahvanmakuisen tahnan, wasabin kanssa. Sushin valmistukseen vaaditaan erityistä taitoa ja tarkkuutta. Valmistuksessa käytetään myös erityisiä välineitä, kuten bambumattoa ja japanilaista veistä. Riisin tulee aina olla oikeanlaista ja raaka-aineiden tulee olla tuoreita ja korkealaatuisia. Sushin valmistus käy siis melkeinpä taiteen lajista!

Tempura

Tempura on toinen suosittu japanilainen ruokalaji, joka valmistetaan friteeraamalla vihanneksia tai mereneläviä, jotka on ensin pyöritelty vehnäjauhoissa ja upotettu öljyyn. Myös tempuran oikeaoppiseen valmistukseen vaaditaan jonkin verran taitoa. Öljyn tulisi olla juuri oikean lämpöistä, jotta tempurasta tulee sopivan rapeaa ja kevyttä. Tempura tarjoillaan usein tempura-kastikkeeseen dipattuna. Kastike on yleensä valmistettu dashi-liemestä, soijakastikkeesta, mirin-riisiviinistä sekä sokerista.

Kuten useimmat japanilaiset ruokalajit, tempurakin voidaan valmistaa monista eri raaka-aineista, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon ruokailijoille, joilla on erikoisruokavalioita. Suosittuja tempuran raaka-aineita ovat esimerkiksi katkaravut ja meriahven, mutta yhtä lailla suosittuja ovat myös munakoiso, bataatti ja paprika, jotka sopivat erinomaisesti myös kasvissyöjän lautaselle.

Yakitori

Yakitori on grillattu kanavarras, joka on maustettu tarkoin valitulla kastikkeella. Yakitori on perinteisesti valmistettu siipikarjan pikkupaloista, mutta nykyään vartaat voivat sisältää myös muita osia, kuten sisäelimiä ja kasviksia. Yakitori valmistetaan pujottelemalla kanapalat bambuvartaisiin ja kääntelemällä niitä varovasti grillissä. Vartaiden päälle voidaan sitten sivellä marinadia, joka tuo lisää makua ja mehevyyttä. Yakitori on suosittu ruokalaji japanilaisissa izakaya-ravintoloissa, joissa se usein tarjoillaan oluen tai saken kanssa.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Guatemalalainen keittiö

Guatemala on Keski-Amerikan maa ja se sijaitsee Meksikon eteläpuolella Hondurasin ja El Salvadorin itäpuolella sekä Tyynenmeren ja Karibianmeren välissä. Guatemalan ruokakulttuuri on kenties monelle...

Recent articles

More like this