Intialainen keittiö

on

|

views

and

comments

Intialainen keittiö on tunnettu maailmanlaajuisesti sen monipuolisista mauista ja mausteisista ruokalajeistaan, jotka tulevat monista eri osista Intiaa, erilaisista ruokakulttuureista. Intialaisessa keittiössä kaikille alueille yhteistä on, että terveellisten ainesosien käyttöä ja niiden vaikutuksia keholle korostetaan ruuanlaitossa. Kanan lisäksi kasvisruoka on keskeisessä roolissa tässä aisteja hyväilevässä makuelämyksessä, joka on intialainen keittiö. Tässä artikkelissa tutustutaan intialaista keittiötä ympäröivään kulttuuriin, listataan tunnetuimpia intialaisen keittiön ruokalajeja ja esitellään tarvittavia mausteita todellisen intialaisen keittiöelämyksen luomiseen.

Intialainen ruokapöytä

Intialaiseen keittiöön liittyy vahva kulttuuriperintö, joka sisältää sekä perinteisiä reseptejä että vanhoja menetelmiä ruoanlaittoon. Tässä listattuna erityisen tunnettuja intialaisia ruokalajeja:

  1. Butter Chicken: Tandoori-kanaa sisältävä tomaattikastike, joka on maustettu voilla ja kermalla.
  2. Saag paneer: Pinaattikastikkeessa paistettua juustoa.
  3. Biryani: Mausteinen riisiruoka, johon voi lisätä esimerkiksi kasviksia, kananlihaa tai lammasta.
  4. Naan-leipä: Intialainen leipä, joka on valmistettu hiivataikinasta ja paistettu tandooriuunissa. Ei hätää, kotona laitettuna perinteinen uuni soveltuu kuitenkin mainiosti.
  5. Samosa: Yleensä perunalla tai vihanneksillä täytetty nyytti, joka on friteerattu rapeaksi.
  6. Chana masala: Kikhernepata mausteisessa tomaattikastikkeessa.
  7. Tikka masala: Yleensä kanasta tai lampaasta valmistettua grillattua lihaa mausteisessa kermakastikkeessa.
  8. Lassi: Jogurttijuoma, jonka maku voi vaihdella makeasta hedelmäiseen tai suolaiseen.
  9. Palak paneer: Pinaatti-juustokastike yleensä naan-leivän kanssa tarjoiltuna.
  10. Papadumit: Rapeita, ohuita leivonnaisia, jotka ovat usein maustettu esimerkiksi mustapippurilla tai kuminalla.

Kokkauksen odotteluhetkille

Ruuanlaiton aikana tulee jaksoja, jolloin täytyy vain odottaa, että jokin ainesosa on keittynyt tai paistunut tarpeeksi. Jos kaipaat tekemistä tylsien odotteluhetkien kuluttamiseksi, kokeile nettikasinoja! Euteller-kasinot ovat suomalaisia nettikasinoja, joilla voit pelata turvallisesti. Tältä sivustolta löydät lisää tietoa Eutelleristä, joka tarjoaa turvallisen rahojensiirron pankkien ja kasinoiden välillä kasinolta kuin kasinolta: https://eutellerkasinot.net/. Palvelu tukee kaikkia suomalaisia pankkeja.

Intialaiset mausteet

Intialaisessa keittiössä käytetään laajasti erilaisia mausteita ja yrttejä, jotka tuovat ruokiin ainutlaatuisen maun ja aromin. Tässä muutamia yleisimpiä mausteita ja selityksiä siitä, miten kyseiset yrtit vaikuttavat intialaisten ruokien makuihin.

  1. Kuminansiemenet: Kuminansiemeniä käytetään intialaisessa keittiössä monissa eri ruokalajeissa, ja ne ovat kenties yleisin mauste Intian moninaisessa ruokakulttuurissa. Kuminansiemenet antavat ruoalle syvän maun ja ovat erityisen hyviä liharuoissa, varsinkin kanan kanssa.
  2. Kurkuma: Yleisimmin kurkumaa hyödynnetään intialaisissa curryruoissa. Se antaa ruualle kirkkaan keltaisen värin ja hieman kitkerän maun.
  3. Korianteri: Tuore korianteri on tärkeä ainesosa monissa intialaisissa ruokalajeissa. Sen maku on raikas ja sitruksinen, mikä tasapainottaa muista mausteista aiheutuvia voimakkaita makuja. Korianterin kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen pohjoismaalaisessa ympäristössä, sillä se on yleinen ristiallergia niillä, jotka ovat allergisia pujon siitepölylle.
  4. Inkivääri: Inkivääri antaa ruoalle terävän maun ja auttaa sulattamaan rasvoja paremmin. Sitä käytetään usein liharuoissa sekä keitoissa ja pataruoissa, mutta se sopii melkein jokaiseen intialaiseen ruokalajiin.
  5. Garam masala: Tämä on oikeastaan maustesekoitus, joka sisältää yleensä ainakin kanelia, neilikkaa, kardemummaa ja mustapippuria. Sitä käytetään usien curryruoissa, joissa se rikastaa makuelämystä.
  6. Minttu: Tuore minttu on tärkeä ainesosa monissa intialaisissa salaateissa sekä jälkiruoissa. Sen raikas maku auttaa korianterin tavoin tasapainottamaan toisten mausteiden voimakkaita makuja.
  7. Chili: Chilillä on keskeinen rooli intialaisessa keittiössä, sillä se antaa ruoalle tulisuutta ja potkua. Chilipippureita voidaan käyttää tuoreina tai kuivattuina reseptin mukaan.

Sitten vain luovuus kehiin ja soveltelemaan! Jos kaipaat reseptejä, joiden mukaan edetä, Arlan reseptikirjan Intialainen ruoka -sivulta löytyy monia maukkaita kokonaisuuksia.

Intialaisen keittiön kulttuuripohja

Intialainen keittiö on merkittävä osa intialaista kulttuuria ja yhteisöä monella tapaa. Se perustuu vuosisatojen aikana kehitettyihin tapoihin, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle ajan saatossa. Ruoka on juhlien keskiössä ja ruuanlaitto tuo ihmisiä yhteen. Jokaisella alueella on omanlainen ruokakulttuuri, ja joistakin ruuanlaittotavoista saattaa jopa tunnistaa, mistä päin Intiaa henkilö on kotoisin.

Intialainen keittiö on siis tärkeä kulttuurillisesti, mutta sillä on myös taloudellista merkitystä. Intialaiset mausteet ovat haluttua vientitavaraa, tietenkin huipputeknologian, lääketeollisuuden ja korujen ohella. Ruokakulttuuri on tunnettu maailmanlaajuisesti, ja jokaisesta suuremmasta kaupungista löytyykin ainakin yksi intialaiseen ruokaan keskittynyt ravintola. Mikäli et ole kokkaustuulella, voit hyödyntää niitä. Valmistaudu ällistymään!

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this