Argentiinalainen keittiö

on

|

views

and

comments

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei voi puhua kuvailematta samalla ruoanlaittoon liittyvää iloista tunnelmaa. Yksi ruokakulttuurin suosituimmista ruoista on esimerkiksi asado, joka on grillatusta lihasta valmistettu ateria. Asado on kuitenkin paljon enemmän kuin vain ateria – se on tapa kokoontua yhteen oman elämän tärkeimpien ihmisten kanssa, nauttimaan hyvästä ruoasta hyvässä seurassa.

Entä mitä muuta kuuluu argentiinalaiseen keittiöön ja miten sinä voit aloittaa tutustumisen tähän hienoon latinalaisen Amerikan ruokakulttuuriin? Lue tämä artikkeli ja aloita mielenkiintoinen mielikuvamatka Argentiinaan ja sen värikkääseen makumaailmaan!

Mistä Argentiina tunnetaan?

Argentiina tunnetaan monesta eri asiasta. Ehkä olet kuullut, että tango on saanut alkunsa Buenos Airesin kaupungissa Argentiinassa 1800-luvulla. Tai ehkä olet saanut mahdollisuuden maistaa  kuuluisaa ja herkullista argentiinalaista pihvilihaa etkä voi sitä enää unohtaa.

Vaikka et tietäisi Argentiinasta mitään muuta, todennäköisesti olet kuitenkin kuullut Diego Maradonasta ja Lionel Messistä. Argentiinasta ei voi puhua ilman, että puhuu jalkapallosta. Argentiinalainen jalkapallo on jännittävää seurattavaa ja siitä voi nauttia monella eri tavalla. Jalkapallo on myös vedonlyöntilaji ja nykyään vedonlyöntiä voi harrastaa helposti nettikasinoilla. Vedonlyöntiin voit perehtyä esimerkiksi tarkistamalla kasinouutiset, joita voit lukea täältä.

Tangon ja jalkapallon lisäksi maa tunnetaan myös viineistään, sillä Argentiina on yksi maailman suurimmista viinintuottajamaista. Se on viininharrastajien keskuudessa tunnettu erityisesti Malbec-rypäleestä valmistetuista viineistä. Jos olet tutustunut argentiinalaisiin viineihin, mutta et vielä ruokaan – nyt on aika aloittaa!

Argentiinalaisen keittiön historiaa

Argentiinalainen keittiö on monivivahteinen, erilaisia ​​kulttuureja yhdistelevä keittiö. Se heijastaa maan pitkää historiaa ja monikulttuurista perintöä. Argentiinan keittiöllä on vahvat juuret maan alkuperäisväestön kulttuurissa sekä lisäksi eurooppalaisten ja afrikkalaisten siirtolaisten tuomissa vaikutteissa.

Alkuperäiskansojen ruokavalio on aina perustunut maissiin, papuihin ja kurpitsaan, jotka ovat tärkeitä proteiinin lähteitä. He ovat myös viljelleet perunaa ja bataattia. Eläimistä on käytetty eniten laamaa, mutta myös muuta riistaa on metsästetty ja lisäksi kalastettu.

Eurooppalaisia vaikutteita argentiinalainen keittiö on saanut Espanjan siirtomaavallan aikana. Espanjalaiset toivat maahan monia ruoka-aineita ja uusia ruoanlaittotapoja.

Argentiinalainen keittiö tänä päivänä

Tämän päivän argentiinalainen keittiö on sekoitus perinteisiä ruokia ja moderneja ruoanlaittomenetelmiä. Keskeinen ja tärkeä osa ruokakulttuuria on kuitenkin edelleen erityisesti grilliruoilla ja lihalla.

Grillaus ja grilliruoka – asado – ovat tärkeä osa maan ruokakulttuuria. Liharuoat valmistetaan hyvin usein grillaamalla: suosituimpia grilliruoissa käytettyjä lihoja ovat naudanliha, porsaanliha ja lampaanliha. Liharuoat tarjoillaan usein chimichurri-kastikkeen kanssa, jota käytetään hyvin paljon argentiinalaisessa keittiössä.

Myös empanadat ovat erittäin tärkeä osa argentiinalaista keittiötä. Ne ovat pieniä pasteijoita tai piirakoita, jotka on täytetty joko lihalla, juustolla tai kasviksilla. Ne voidaan valmistaa joko pannulla paistamalla tai uunissa. Argentiinalaiseen keittiöön kuuluu myös paljon muita perinteisiä ruokia, kuten locro. Se on maissikeitto, jota valmistetaan ja syödään erityisesti kansallisina juhlapäivinä.

Myös makeat leivonnaiset ovat tärkeitä argentiinalaisessa keittiössä. Alfajores ovat suosittuja karamellilla tai hilloilla täytettyjä keksejä. Dulce de leche on puolestaan makea maitotiiviste, jota käytetään monissa argentiinalaisissa jälkiruoissa. Esimerkiksi makeat medialunas-pullat, jotka ovat samanlaisia kuin ranskalaiset croissantit, valmistetaan käyttämällä dulce de lecheä.

Miten voit aloittaa tutustumisen argentiinalaiseen keittiöön?

Yhdessä syöminen on hieno tapa tutustua itselle uuteen kulttuuriin. Hyvässä seurassa maukkaan ruoan äärellä voit päästä paljon lähemmäksi argentiinalaista kulttuuria, kuin jos vain katsoisit kotona yksin jalkapalloa. Jos siis haluat hieman ”argentiinalaistua”, voit yrittää etsiä argentiinalaista keittiötä edustavia ruokapaikkoja.

Täysin argentiinalaista ravintolaa voi olla vaikea löytää, mutta Suomessa on kuitenkin useita erilaisia kansainvälistä ruokaa tarjoavia ravintoloita, joiden valikoimasta saattaa löytyä myös argentiinalaista ruokaa. Argentiinalaisen ruoan etsiminen kannattaa aloittaa kaupungeista, joiden ravintolatarjonta on monipuolinen. Lisäksi on olemassa lukuisia etnisiä ruokakauppoja, joista voi löytää argentiinalaisia ruokatuotteita, jos haluat testailla ruoanlaittotaitojasi.

Jos et onnistu löytämään Suomesta sitä ’aitoa’ Argentiinaa, sinun ei tarvitse pakata matkalaukkua ja lentää Atlantin yli. Riittää, että varaat laivaliput ja seilaat Suomenlahden toiselle puolelle, Viroon. Tallinnassa argentiinalaisen keittiön ystäviä palvelee Argentiina Restoran. Kun siis seuraavan kerran mietit vaihtoehtoja viikonlopun viettämiseen, suuntaa kohti eteläistä naapuriamme ja käy katsastamassa tämän ravintolan tarjonta – ehkä yllätyt iloisesti!

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Guatemalalainen keittiö

Guatemala on Keski-Amerikan maa ja se sijaitsee Meksikon eteläpuolella Hondurasin ja El Salvadorin itäpuolella sekä Tyynenmeren ja Karibianmeren välissä. Guatemalan ruokakulttuuri on kenties monelle...

Recent articles

More like this