Aamupalasta energiaa päivään

on

|

views

and

comments

Aamiainen on päivän tärkein ateria, tämän olet varmasti kuullut ennenkin. Ja se on totta! Hyvä aamiainen antaa kehollesi energiaa ja ravintoaineita, joita se tarvitsee toimiakseen kunnolla. Siksi on niin tärkeää varmistaa, että syöt joka aamu terveellisen ja täyttävän aamiaisen. Hyvän aamiaisen tulisi sisältää proteiinia, hiilihydraatteja ja terveellisiä rasvoja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Lue vinkit aterian koostamiseen alta.

Aamiaisen hyödyt

Täydellinen aamiainen sisältää erilaisia ravintoaineita, jotka auttavat sinua aloittamaan päiväsi oikein. Monet ihmiset säästävät aikaa kiireisestä aamustaan jättämällä aamiaisen väliin, mutta tämä on itse asiassa melko huono ajatus. Hyvä aamupala nimittäin auttaa sinua keskittymään koulussa tai työssä ja se antaa sinulle myös energiaa, jotta jaksat hyvin seuraavaan ateriaan asti. Jos yrität laihtua, hyödyttää terveellinen ja runsas aamiainen sinua vähentäen houkutusta naposteluun myöhemmin päivällä. Pyri siis heräämään aamulla riittävän ajoissa, jotta ehdit nauttia aamupalan ennen päivän aloitusta.

Täydellisen aamiaisen voi valmistaa monella eri tavalla. Tärkeintä on sisällyttää aamiaiseen kaikki ravintoaineet, joita kehosi tarvitsee aloittaakseen päivän oikein. Seuraavaksi paneudumme tarkemmin eri aamupalavaihtoehtoihin sekä siihen, mitä nämä pitävät sisällään. Lukemisen jälkeen voit myös vierailla tällä Vikinglotto-sivustolla.

Mitä aamupalalla sitten voisi syödä?

Aamiaisvaihtoehtoja on loputtomasti, mutta tärkeintä on sisällyttää aamiaiseen kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet. Erinomaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

Puuro

Puuro on loistava tapa aloittaa päivä terveellisellä annoksella hiilihydraatteja ja kuituja. Puuroa voi valmistaa monista eri viljoista, mikrossa tai liedellä ja sitä on helppo muokata erilaisilla täytteillä, kuten marjoilla, raejuustolla, pähkinöillä tai hedelmillä.

Leipä

Leipä on toinen hyvä vaihtoehto terveelliselle ja täyttävälle aamiaiselle. Suosi ruista ja täysjyvää. Voit lisätä leivän päälle rasvan lisäksi juustoa, leikkeleitä, kasviksia tai vaikkapa avokadoa, jolloin saat aikaiseksi maistuvan ja tasapainoisen aterian.

Jogurtti tai rahka

Näitä maitotuotteita voi nauttia muun muassa murojen, myslin tai tuoreiden hedelmien kanssa. Kreikkalainen tai turkkilainen jogurtti tai maitorahka ovat hieman rasvaisempia ja täyttävämpiä vaihtoehtoja. Myös kasvipohjaisia vastineita (kaura, soija) on kaupoissa tarjolla paljon.

Kananmunat

Kananmunat ovat täydellinen proteiinipitoinen vaihtoehto aamiaiseksi. Voit valmistaa niitä monella eri tavalla, munakokkelista keitettyyn ja paistettuun. Voit myös tehdä aamuksi herkullisen munakkaan, jonne voit laittaa joukkoon vaikkapa juustoa ja pinaattia!

Smoothie

Smoothiet ovat loistava tapa aloittaa päivä, sillä ne tarjoavat kehollesi nopean ja ravitsevan välipalan. Ne voidaan valmistaa mistä tahansa hedelmien ja vihannesten yhdistelmästä ja ne ovat hyvä tapa saada päivittäinen annos vitamiineja ja kivennäisaineita. Kokeile esimerkiksi sekoittaa tehosekoittimessa banaania, mansikoita, maapähkinävoita ja jogurttia! Voit myös lisätä hunajaa, inkivääriä tai muita mausteita antamaan smoothieen lisää makua.

Juomat

Monet nauttivat aamiaisen yhteydessä kuumaa juomaa, kuten kahvia tai teetä. Nämä juomat voivat auttaa herättämään sinut ja saamaan päiväsi käyntiin. Kahvi tai tee yksinään ei ole silti aamupala, vaikka monet sitä sellaisena pitävät!

Muista myös juoda lasillinen tai kaksi vettä, mieluiten heti ensimmäiseksi aamulla. Appelsiini- tai muu hedelmämehu on myös hyvä vitamiinipitoinen piristys aamupalan kylkeen. Piristystä voi lisäksi saada tältä sivustolta: https://keno-tulokset.fi/kenoarvonta/

Hyvän aamiaisen peruspalikat

Proteiini
Proteiini on välttämätön lihaskudoksen korjaamiseen ja rakentamiseen sekä pitää sinut kylläisenä koko aamun ajan. Hyviä proteiininlähteitä ovat kananmunat, liha, pähkinät ja siemenet.

Hiilihydraatit
Hiilihydraatit ovat elimistön tärkein energianlähde. Ne auttavat sinua pysymään keskittyneenä ja energisenä koko päivän ajan. Hyviä hiilihydraattien lähteitä ovat viljat, kasvikset ja hedelmät.

Terveelliset rasvat
Terveelliset rasvat ovat tärkeitä terveen painon ylläpitämisessä sekä energian ja välttämättömien ravintoaineiden tuottamisessa elimistöön. Hyviä terveellisten rasvojen lähteitä ovat avokado, pähkinät, siemenet ja oliiviöljy.

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat välttämättömiä elimistön asianmukaisen toiminnan kannalta. Hyviä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä ovat tuoreet hedelmät ja vihannekset, maitotuotteet ja täysjyväviljat.

Aamupala pähkinänkuoressa


Siinä se siis on! Täydellinen opas täydelliseen aamiaiseen. Aloita siitä, että teet aikaa aamiaiselle. Muista sisällyttää aamiaiseen kaikki ravintoaineet, joita kehosi tarvitsee aloittaaksesi päivän oikein. Näitä ravintoaineita ovat proteiini, hiilihydraatit, terveelliset rasvat, vitamiinit ja kivennäisaineet. Tärkeää on myös valita makuja, joista itse pidät. Näin päivä alkaa sekä terveellisesti että myös hyvillä mielin.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this