Kiinalainen keittiö

on

|

views

and

comments

Kiinalainen keittiö on yksi maailman monipuolisimmista ja suosituimmista ruokakulttuureista. Kiinalaisen keittiön rikkaus ja monipuolisuus juontaa juurensa maan laajuudesta, ilmastosta ja historiasta. Kiinan ruokakulttuuri on kehittynyt nykyiseen muotoonsa tuhansien vuosien ajan ja se vaikuttaa moniin muihin keittiöihin ympäri maailmaa. Kiinalaisen keittiön perustana ovat riisi ja nuudelit, joita käytetäänkin monissa ruoissa. Erilaisia riisilajikkeita on paljon ja niitä käytetään eri tavoin. Kiinalainen keittiö käyttää lisäksi paljon vihanneksia ja kasviksia.

Kiinan erilaiset alueelliset keittiöt

Kiinalaisessa keittiössä on useampia erilaisia alueellisia keittiöitä, joilla kaikilla on omat ainutlaatuiset piirteensä. Tunnetuimpia alueellisia keittiöitä ovat esimerkiksi kantonilainen, szechuanilainen, hunanilainen, pekingiläinen ja shanghailainen keittiö. Jokaisella näillä alueella on oma ruokaperinteensä ja ruokakulttuurinsa.

Kantonilainen keittiö

Kantonilaisen keittiön erityispiirteisiin kuuluu runsas tuoreiden raaka-aineiden käyttäminen ja keittiö sisältää monia erilaisia ruokalajeja, kuten höyrytettyjä, paistettuja, wokattuja ja keitettyjä ruokia. Käytetyt raaka-aineet voivat vaihdella paljon, mutta yleisesti ottaen kantonilaisessa keittiössä käytetään paljon mereneläviä, kanaa, ankkaa, possua, naudanlihaa, riisiä, nuudeleita, tofua, vihanneksia, sieniä ja palkokasveja.

Yksi kantonilaisen keittiön tunnetuimmista ruokalajeista ovat Dim sumit: ne ovat pieniä höyrytettyjä tai paistettuja herkkuja, jotka tarjoillaan yleensä bambulautasilla. Dim sum -herkkujen täytteet voivat vaihdella, mutta yleisimpiä täytteitä ovat katkarapu, sianliha ja vihannekset. Silloin, kun kiinalaisen ruoan hammasta kolottaa ja tekee mieli esimerkiksi juuri dim sumeja, voi suunnata kiinalaiseen ravintolaan tai yrittää valmistaa näitä herkkuja vaikkapa itse – netistä löytyy hyviä reseptejä, joita kotikokki voi käyttää apunaan. Ruoan valmistumista odotellessa voi pelata vaikkapa nettipelejä tai kurkistaa esimerkiksi pikakasinoiden tarjontaan silloin, kun aikaa pelaamiseen on vain hetki. Lue lisää täältä.

Szechuanilainen keittiö

Szechuanilainen keittiö on kiinalaisen keittiön alalaji, joka on peräisin Kiinan Sichuanin maakunnasta. Se tunnetaan erityisesti voimakkaasta maustamisesta ja mausteiden käytöstä, joka antaa ruoille vahvan ja moniulotteisen maun. Szechuanilaisessa keittiössä käytetään usein inkivääriä, valkosipulia, chiliä, sichuaninpippuria, korianteria, seesamiöljyä ja riisiviinietikkaa.

Szechuanilaisen keittiön ruokalajeja ovat esimerkiksi kung pao -kana, mapo-tofu, dan dan -nuudelit ja maapähkinä- sekä seesamin siemenillä maustetut kylmät nuudelit. Szechuanilainen keittiö on tunnettu myös hot pot -ateriastaan, jossa ruokailijat keittävät erilaisia ainesosia kuumassa liemessä keskellä pöytää. Szechuanilainen keittiö tarjoaa mielenkiintoisen ja monipuolisen makuelämyksen.

Hunanilainen keittiö

Hunanilaisessa keittiössä käytetään paljon erilaisia lihoja, kuten sianlihaa, naudanlihaa, ankkaa ja kalaa. Suosituimpia ruokia ovat mausteinen Hunanin kana, mausteinen sianliha sekä savustettu sianliha. Keittiössä on paljon kasvisruokia, joissa käytetään bambua, pavun ituja ja munakoisoa. Mausteiden käyttö on tärkeässä roolissa: hunanilaiset käyttävät runsaasti erilaisia chililajikkeita, kuten piikkikynttä, punaista chilipaprikaa ja Hunanin chilipaprikaa. Edellä mainittujen ohella käytetään paljon myös inkivääriä, valkosipulia, sipulia, mausteöljyjä ja hapankaalia. Hapankaalin lisäksi keittiössä käytetään paljon muitakin fermentoituja ruokia, kuten fermentoituja papuja.

Pekingiläinen keittiö

Tämä alueellinen keittiö tunnetaan erityisesti Pekingin kaupungin alueella kehitetyistä ruokalajeista, joita on vähitellen kehitetty ja jalostettu vuosisatojen ajan. Pekingiläinen keittiö keskittyy enimmäkseen liha- ja kasvisruokiin ja se käyttää niin ikään paljon mausteita, erityisesti soijaa, inkivääriä, valkosipulia ja sipulia. Keittiössä tunnettuja ovat myös erilaiset marinadit ja kastikkeet, joita käytetään ruoan maustamiseen.

Tunnettuja Pekingiläisiä ruokalajeja ovat muun muassa Pekingin ankka, jossa paistettua ankkaa tarjoillaan usein ohuiden leipästen kanssa, jotta vieraat voivat napata annoksesta omia pieniä ”ankkatacoja”. Toinen tunnettu ruokalaji on kung pao -kana, joka on siis mausteinen maapähkinöiden, chiliöljyn ja vihannesten kanssa tarjoiltava kanaruoka.

Shanghailainen keittiö

Shanghailaisen keittiön erityispiirteitä ovat makean ja happaman yhdistelmä sekä mausteiden runsaus. Keittiössä käytetään usein fermentoituja aineksia, kuten fermentoitua tofua. Tärkeä osa keittiötä ovat merenelävät, kuten rapu ja simpukka, jotka ovat alueen vilkkaan sataman ansiosta helposti saatavilla. Shanghailaiset ovat myös erittäin ylpeitä dim sum -perinteestään, joka onkin varsin monipuolinen ja herkullinen.

Yhdessä syömistä arvostetaan korkealle

Kiinalaisen ruokakulttuurin yksi tärkeimmistä piirteistä on yhdessä syöminen. Kiinassa syödään pääsääntöisesti perheen tai ystävien kanssa suuria aterioita, jotka sisältävät erilaisia ruokalajeja. Ruoka ja sen jakaminen symboloivat yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. Kiinalainen ruokailu on usein iloista ja hieman meluisaa, kun ruokailijat puhuvat ja nauravat äänekkäästi. Myös monissa kiinalaisissa ravintoloissa tarjoillaan ruokaa isoilta lautasilta, joista ruoka jaetaan kaikkien syöjien kesken.

Kiinalaiseen ruokakulttuuriin liittyy myös paljon perinteitä ja uskomuksia. Monet kiinalaiset uskovat, että tiettyjen ruokien syöminen auttaa parantamaan terveyttä. Yksi tällainen on ginseng, jota pidetään terveysvaikutuksiltaan erittäin tärkeänä kasvina ja sitä käytetäänkin usein erilaisissa kiinalaisissa ruoissa ja juomissa.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this