Italialainen keittiö

on

|

views

and

comments

Italialainen keittiö perustuu yksinkertaiseen kotiruokaan, joka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista. Italialaiset ovat ylpeitä ruoastaan ja maassa onkin joka puolella saatavilla runsaasti paikallisesti tuotettuja vihanneksia, lihaa, juustoja ja muita herkkuja, joten syy on helppo ymmärtää. Etsitpä sitten klassista pastaruokaa, aitoa kiviuunipizzaa tai täyteläistä keittoa, italialainen ruoka tarjoaa makua pullollaan olevia vaihtoehtoja. Tutustutaanpa tämän maailmallakin rakastetun keittiön peruspilareihin.

Italialainen ruoka on alueellista lähiruokaa

Alueelliset ainesosat ovat tärkeä osa italialaista ruokaa. Maan eri osissa ilmasto, maasto ja maaperä vaihtelevat paljonkin. Tämän vuoksi tiettyjä ainesosia käytetään useammin yhdellä alueella kuin toisella. Esimerkiksi oliivit ovat yleisempiä etelässä suotuisten kasvuolosuhteiden vuoksi. Liharuoat, kuten osso buco (haudutettu vasikan potka) ovat paljon suositumpia pohjoisessa alueen kylmemmän ilmaston ja lihakarjatilojen läheisyyden vuoksi. Loogista ja järkevää!

Italialaiset ovat ruokansa lisäksi tarkkoja myös kansalaistensa vastuullisesta uhkapelaamisesta. Säännöt maassa palvelujaan tarjoaville nettikasinoille ovat melko tiukat. Suomalaiset voivat kuitenkin pelata ulkomaisilla nettikasinoilla helposti. Lue ilman rekisteröitymistä toimivista Pay N Play -kasinoista lisää täältä: https://paynplaykasinot.com/

Suojellut paikalliset erikoisuudet

Monilla tunnetuilla italialaisilla ainesosilla on niiden alkuperää kuvaava nimi. Nämä nimet osoittavat, missä tietty ainesosa on valmistettu ja/tai mistä se on peräisin. Tämä on tärkeää, koska se auttaa säilyttämään alueellisia perinteitä ja takaa samalla kuluttajille varmuuden siitä, että he saavat nautittavakseen autenttisilla menetelmillä valmistettuja tuotteita. Se toimii myös muistutuksena siitä, kuinka tärkeää hyvä ja laadukas ruoka on italialaisille. Esimerkiksi ilmakuivattu, ohuiksi siivuiksi leikattu parmankinkku on suojeltu nimike ja tätä lihatuotetta saa valmistaa vain Parman kaupungin läheisyydessä tiukkoja säädöksiä noudattaen.

Kestävää maataloutta ja kausiluonteisia tuotteita

Italia on ollut pitkään tunnettu sitoutumisestaan kestäviin maatalouskäytäntöihin. Monet paikalliset maanviljelijät harjoittavat edelleen perinteisiä viljelymenetelmiä, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Toisaalta Italian käytännöt muistuttavat jo aika paljon muuta Länsi-Eurooppaa eli se ei suinkaan ole menetelmissään takapajuinen tai tehoton.

Suurin osa italialaisesta ruoasta on tiukasti kausiluonteista: ravintoloiden ruokalistoilta ja kauppojen hyllyiltä löytyy pääsääntöisesti vain korkealaatuisia sen hetken tuotteita. Koska Italian sijainti Välimeren alueella tekee siitä ruoantuotannon kannalta erinomaisen maan, se on elintarvikkeiden suhteen pitkälti omavarainen. Tällöin kauden tuotteisiin keskittyminen on paitsi järkevää, myös kustannustehokasta. Italia tuottaa paljon elintarvikkeita myös vientiin.

Tunnetuimmat italialaiset ruoat

Italian ruokakulttuuri on globaalillakin tasolla täysin omaa luokkaansa. Sen perinteiset ruokalajit ovat levinneet kaikkialle maailmaan ja kokeneet jos jonkinmoisia muodonmuutoksia. Ne aidot ja oikeat italialaiset nimikkotuotteet ovat silti arvossaan.

Pizza

Mikään keskustelu italialaisesta keittiöstä ei olisi täydellinen ilman pizzaa. Pizza sai alkunsa Napolissa 1700-luvulla ja nykyään siitä on olemassa lukemattomia erilaisia muunnelmia. Ehkä kaikkein tyypillisin italialainen pizza on Pizza Margherita, joka aidoimmillaan täytetään San Marzanon tomaateilla, mozzarellalla, tuoreella basilikalla, suolalla ja ekstraneitsyt oliiviöljyllä.

Pasta

Myös pastalla on Italiassa pitkä historia, joka ulottuu 1200-luvulle asti. Italialaiset nauttivat pastaa tyypillisesti joko pääruokana tai niin sanottuna väliruokana ennen lihasta koostuvaa varsinaista ateriaa. Sitä valmistetaan lukuisissa eri muodoissa ja nautitaan monenlaisten herkullisten kastikkeiden tai täytteiden kera. Yksinkertaisimmillaan pasta valmistetaan vehnäjauhosta ja vedestä tai kananmunasta. Italiassa käytetään yleensä tuorepastaa, mutta ulkomaille vietävät tuotteet ovat säilyvyyssyistä pääasiassa kuivattuja.

Viinit

Italian kuuluisat viinitarhat ovat ainutlaatuinen näky. Maassa valmistetaan joitakin maailman parhaita viinejä, joista monet tulevat viehättävältä Toscanan alueelta Keski-Italiasta. Punainen viini on Italiassa suosituin viinityyppi, mutta myös valko- ja kuohuviinejä tuotetaan runsaasti. Chianti, Prosecco ja Pinot Grigio ovat vain muutamia herkullisia vaihtoehtoja, joita voit löytää viinikauppojen hyllyiltä tai ravintoloiden juomalistoilta sekä Italiassa, että muualla maailmassa.

Juustot

Tiesitkö, että Italia on Euroopan unionin kolmanneksi suurin juuston tuottaja? Se jää tuotantomäärissään jälkeen ainoastaan Ranskasta ja Saksasta. Juustolajikkeiden määrässä Italia voittaa kuitenkin koko maailman yli 2 500:lla eri tyyppisellä juustolla. Tähän kuuluvat sadat ulkomaita myöten tunnetut juustot, kuten parmesaani ja ricotta, sekä paikallisemmat harvinaisuudet. Juustoja nautitaan Italiassa usein alkuruokana ja niitä lisätään myös pää- ja jälkiruokiin.

Kala

Vaikka kalaa ja äyriäisiä ei ehkä ensimmäisenä yhdistetä Italiaan, ovat ne maassa varsin suosittuja ja paljon syötyjä raaka-aineita. Tämä johtuu erityisesti siitä, että maalla on todella pitkä rannikko. Perinteisissä italialaisissa ruokalajeissa käytetään yleisesti muun muassa tonnikalaa, miekkakalaa ja anjovista. Myös hummeri sekä erilaiset simpukat ja ravut ovat varsin tavallinen näky tämän saapasmaan kalatoreilla ja ruokapöydissä.

Share this
Tags

Must-read

Top 3 brunssit Jyväskylässä

Jos olet Jyväskylässä ja etsit parhaita brunssipaikkoja, ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan! Brunssi on loistava tapa aloittaa viikonloppu runsaalla aterialla, jossa yhdistyvät aamiais-...

Japanilainen ruokakulttuuri

Japanilainen ruoka on tunnettu ympäri maailman monipuolisuudestaan ja herkullisesta maustaan. Se on kehittynyt Japanissa vuosisatojen saatossa kulttuurin, ilmaston ja maantieteen vaikutuksien alaisena. Ruokalajit ovat...

Argentiinalainen keittiö

Argentiinalaisessa keittiössä korostuu ennen kaikkea yhdessä syöminen. Ateriat ovat aina sosiaalisia tapahtumia ja ruokaa valmistetaan ja syödään perheen ja ystävien kanssa. Argentiinalaisista ruokalajeista ei...

Recent articles

More like this